Vés al contingut

Per impulsar la ciència oberta és imprescindible revisar el sistema d’avaluació dels investigadors. Així ho van reivindicar experts d’arreu del món en el marc de la jornada “Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change”, convocada per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, i celebrada a CosmoCaixa els dies 4 i 5 d’octubre.

Actualment, sovint l’avaluació de la carrera professional d’un científic segueix centrant-se en el nombre de publicacions i el factor d’impacte de les revistes científiques on apareixen els seus articles. Diferents moviments internacionals ja han subratllat la importància de revisar aquest sistema per millorar la forma amb què s’avalua la qualitat dels resultats i l’impacte de la investigació. Reclamen que, a banda de la quantitat, l’avaluació de la recerca també tingui en compte la qualitat.

L’ideòleg del concepte RRI (recerca i innovació responsables), René Von Schomberg, va comentar a Barcelona en el marc de B·Debate que el sistema d’avaluació actual genera eficàcia a nivell individual, però ineficàcia a nivell sistèmic. Això fa que, per exemple, el nivell de publicacions a Europa sigui molt alt, però no es tradueixi en nivells similars d’innovació. Per això, la Comissió Europea (CE) es planteja invertir en coalicions multiactor que treballin de manera cooperativa per buscar millors solucions a problemes persistents i complexes.

Els experts van proposar un nou model d’avaluació que hauria de ser més flexible, tenir en compte la varietat d’àrees d’investigació, el contingut dels articles científics –i no només les seves mètriques–, i l’impacte dels resultats en el seu context. Aquestes i altres preocupacions de la comunitat científica s’inclouran en un document per redactar una sèrie de recomanacions per les institucions locals, regionals, d’àmbit estatal i europeu que els ajudin a impulsar la ciència oberta.

 

Què és la ciència oberta?

La ciència oberta és un moviment que promou una ciència més accessible per a tothom, que sigui eficaç, reproduïble i transparent. Recentment, tant el govern espanyol com el de la Generalitat de Catalunya han expressat la seva voluntat d’implementar la ciència oberta amb plans nacionals. La Unió Europea juntament amb 12 organismes nacionals, tots ells finançadors de R+D, van impulsar el mes passat el Pla S, una iniciativa en la qual es comprometien a exigir als investigadors finançats amb els seus fons que publiquessin els resultats dels projectes en accés obert i immediat a partir de 2020.

Per tal de contribuir a aquest objectiu, una de les propostes que es va debatre en el marc de B·Debate va ser crear incentius per millorar la reproductibilitat dels experiments. Altres idees van posar en valor els laboratoris ciutadans i altres iniciatives participatives per incloure a diferents actors en la recerca. A nivell més general, els experts van convenir la necessitat de promoure una cultura més col·laborativa en la qual es comparteixin els resultats, així com les dades i els processos per arribar a ells.

Aquesta trobada de B·Debate va estar coorganitzat per 5 institucions involucrades en projectes europeus de la recerca i innovació responsables (RRI) i ciència oberta: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.