Vés al contingut

GoodGut és una spin-off biotecnològica de la Universitat de Girona (UdG) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) que ha obtingut la segona ronda d’inversió, valorada en 615.000 euros, per avançar en la validació clínica d’un marcador per detectar el càncer de còlon i un sistema per detectar malalties inflamatòries intestinals com el Crohn.

El capital rebut arriba després de la inversió inicial de 184.000 euros que va captar l’any 2014 aportats per les tres F's (family, friends & fools) i que l'empresa va destinar a fer una prova de concepte del marcador contra el càncer de còlon en 100 pacients de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. També va poder sol·licitar la patent europea, en tramitació des de l’agost passat.

El sistema de detecció de càncer de còlon que ha desenvolupat GoodGut sorgeix d’un estudi dirigit per Xavier Aldeguer (co-fundador de l’spin-off i cap del servei de digestiu a l’Hospital Trueta) on es van identificar unes bactèries marcadores en femtes que tenen una correlació molt elevada amb el càncer colorectal. El mètode, que s’anomena RAID – CRC, funciona com a biomarcador i és un sistema no invasiu amb una capacitat presimptomàtica molt elevada.

“Els mètodes que tenim actualment són ineficaços i invasius, detecten però no prevenen”, considera la cofundadora i CEO de GoodGut, Mariona Serra-Pagès. “Els resultats de la primera validació clínica demostren que el nostre sistema permet detectar el càncer colorectal fins i tot abans que hi hagi símptomes clínics i que millora el test de sang oculta en femta, perquè no és específic d’aquesta patologia i detecta la malaltia en fases més avançades”, explica Serra.

Gràcies a la inversió captada, l’empresa gironina començarà la segona part de la validació clínica amb més de 500 pacients en quatre centres de Catalunya: l’Institut Català d’Oncologia (ICO) – Hospital de Bellvitge, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària. Els fundadors de l’empresa creuen que el producte podria estar al mercat a principis del 2018. “Primer oferiríem el servei als hospitals catalans i després buscaríem un soci industrial per produir-lo i comercialitzar-lo a fora”, comenta Mariona Serra.

Bona part del capital també s’invertirà per validar un sistema no invasiu de detecció de malalties inflamatòries intestinals tant en malalts de Crohn com amb colitis infecciosa. “Ja hem fet la prova de concepte en 50 pacients. Ara ens proposem fer un estudi clínic amb més de 100 participants a l’Hospital Trueta i enviar la sol·licitud de patent europea”, aclareix Serra.

GoodGut ha rebut una part del finançament de capital privat i la resta de préstecs. La ronda de diner privat l’ha liderat la xarxa de business angels de Girona BAGI, que ha invertit 315.000 euros juntament amb altres inversors privats. Els 300.000 euros restants provenen de dos préstecs a parts iguals del programa Capital Risc de La Caixa i del programa Mercat d’Indústria del Coneixement, de l’AGAUR i IFEM cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del programa JEREMIE.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.