Gran acollida de la Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP) a Farmaindustria
<p>La presentació pública de la BCTP ha convocat laboratoris farmacèutics i representants institucionals</p>

Ahir, 27 de maig, s'ha presentat a la seu de Farmaindustria a Barcelona la Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP), una iniciativa del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Biocat. Creada al darrer trimestre de 2014, la BCTP vol posicionar Catalunya entre els cinc primers territoris europeus per la realització d’assaigs clínics.
Gabriel Capellà, responsable de recerca i innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i Montserrat Vendrell, directora de Biocat, han posat de manifest la implicació i el compromís de l’administració davant els més de 25 laboratoris farmacèutics que estaven representats a l’acte.
Gemma Estrada, Directora de la BCTP, ha destacat que “la BCTP ha de reduir el temps i esforç necessaris per llançar nous assaigs clínics, i proporcionar una única porta d'entrada a 7 hospitals universitaris de prestigi i a una xarxa nacional d'atenció primària de més de 5 milions de pacients”.
La BCTP té com a gran repte avançar l’arribada dels tractaments innovadors als pacients de Catalunya a través de la integració de l’expertesa dels investigadors, a la vegada que es generen beneficis per la indústria i resultats útils per les polítiques i intervencions de salut pública. Durant la presentació, Estrada ha remarcat com els laboratoris farmacèutics poden beneficiar-se d’aquesta plataforma, que els permet accedir fàcilment tant a professionals de recerca clínica com a pacients.
La plataforma reuneix els principals instituts de recerca hospitalària de Catalunya: Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut d´Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau) i Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol).
Del 2012 al 2014 aquests instituts de recerca van reclutar 13.287 pacients en múltiples assaigs clínics de diverses àrees terapèutiques, a través de 1.487 participacions de centres en assaigs clínics. Actualment, hi ha 2.740 participacions de centres en assaigs clínics en curs, xifra que reforça la gran potencialitat i capacitat d’aquests centres per portar a terme assaigs clínics a Catalunya en diferents àrees com l’oncologia, les malalties infeccioses, la neurologia, les malalties cardiovasculars, etc.
Amb la BCTP ha de “millorar la coordinació, integració, qualitat, inclusivitat i velocitat de la recerca clínica”, ha comentat Estrada. Això serà gràcies a l’optimització i homogeneïtzació dels processos de recerca clínica dels seus membres, així com del potencial humà i tecnològic dels centres. A més, la BCTP funcionarà com una plataforma de difusió per atreure nous estudis de fora de Catalunya.