Vés al contingut

Redacció

El Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC) ha estudiat més de 7.000 genomes tumorals de pacients i ha descobert més de 20 processos de mutació diferents que causen els 30 tipus de càncer més comuns. Aquest nou coneixement dels mecanismes moleculars responsables d'aquesta malaltia podria ajudar a prevenir-la. El treball, en el que hi han participat equips de 14 països coordinats pel Dr. Michael Stratton del Sanger Institute (Cambridge, Regne Unit), s'ha publicat aquest mes d'agost a la revista Nature.

L'equip liderat pels doctors Elías Campo, de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), i Carlos López-Otín, de l'Institut Universitari d'Oncologia de la Universitat d'Oviedo, ha estat el responsable d'identificar dos mecanismes fonamentals que causen mutacions en la leucèmia limfàtica crònica: un està relacionat amb l'edat i l'altre amb la reparació del dany en l'ADN. Els dos centres formen part del Consorci Espanyol per a l'Estudi del Genoma de la Leucèmia Limfàtica Crònica.

Científics de l'Estat espanyol han descobert dos models de mutació en la leucèmia limfàtica crònica: per edat i pel sistema de reparació de l'ADN

Tots els càncers s'originen per mutacions en l'ADN de les cèl·lules de l'organisme durant la vida d'una persona i, depenent dels factors causants, cada procés mutacional deixa un patró particular. Fins ara es coneixien les firmes mutacionals produïdes per agents com el tabac o la llum ultraviolada, responsables del desenvolupament de certs càncers, però es desconeixien els mecanismes implicats en la generació de la majoria dels tumors.

El Dr. Elías Campo ha admès que "estem davant d'un dels primers exemples de la nova visió que pot oferir la seqüenciació massiva i coordinada de genomes de diversos tipus de càncer". També ha dit que "la definició d'aquest mapa de processos mutacionals suposa un pas important per descobrir el com i el perquè de la formació del càncer".

Més informació al web de l'Idibaps.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.