Histocell desenvoluparà un medicament cel·lular contra la fibrosi pulmonar d'una patent del CSIC i l'Hospital Clínic
Es podria iniciar la seva aplicació a partir de 2013 en pacients que actualment no disposen d'alternatives terapèutiques.
REDACCIÓ
Histocell, l'Hospital Clínic de Barcelona i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han tancat un acord de llicència pel qual la biotecnològica basca invertirà un mínim de tres milions d'euros i la seva capacitat d'industrialització de medicaments cel·lulars per avançar durant els propers tres anys en el desenvolupament de medicaments per a la fibrosi pulmonar idiopàtica. Genoma España, a través del programa Innocash, aportarà a l'empresa 450.000 euros de finançament addicional en forma de préstec.
La fibrosi pulmonar idiopàtica provoca la pèrdua irreversible i progressiva de la capacitat respiratòria. Té una supervivència mitjana de tres a cinc anys des de l'inici dels símptomes, i una prevalença mitjana de 15 casos per cada 100.000 persones. Actualment no disposa de cap tractament eficaç i els tractaments convencionals es basen en l'ús de corticosteroides, agents immunosupressors i citotòxics, antioxidants i agents antifibròtics poc efectius per modificar la progressió de la fibrosi, excepte en alguns casos en què s'ha observat una lleu disminució de la malaltia.
Els resultats de la recerca, iniciada el 2004 i liderada per la Dra. Ana Serrano, investigadora del CSIC —divendres passat va participar en la jornada Reptes i riscos de la recerca en teràpies avançades de Biocat i el TCUB—, i el Dr. Antoni Xaubet, metge investigador de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, va ser patentada el 2005. El 2008 va entrar a la cartera tecnològica de Genoma España. Els resultats obtinguts en models animals van demostrar que certes cèl·lules extretes del pulmó ajudaven a recuperar la funció perduda en pulmons afectats de fibrosi idiopàtica. Posteriorment, es va iniciar un programa clínic en pacients amb fibrosi pulmonar moderada amb criteris de mal pronòstic, que ha comptat amb el suport financer de Genoma España, de l'Institut de Salut Carlos III i del propi CSIC, els resultats del qual es coneixeran aquest 2012.
Histocell, de Noray Bioscience Group, està especialitzada en enginyeria de teixits i teràpia cel·lular per a l'aplicació en medicina regenerativa. La seva tecnologia es basa en la utilització de cèl·lules mare adultes prediferenciades o no prediferenciades i aplicades soles o en combinació amb biomaterials de nova generació. Aquest projecte la posiciona entre les companyies capdavanteres en l'aplicació de teràpies cel·lulars en el tractament de malalties pulmonars.
A més dels tres milions d'euros compromesos actualment, destinats als assajos clínics a pacients i a assegurar la viabilitat tècnica de l'expansió de les cèl·lules pulmonars, Histocell té previst portar a terme les fases posteriors de desenvolupament clínic, i per això obrirà properament una ronda d'ampliació de capital. El seu director general, Julio Font, explica que "és una oportunitat única d'aplicar una teràpia cel·lular per modificar el desenvolupament d'una malaltia que no té tractament, amb la perspectiva d'arribar als pacients en un termini molt inferior a l'habitual en aquest tipus de desenvolupaments". Es podria iniciar la seva aplicació de manera generalitzada a partir de 2013.
El Dr. Ángel Caballero, responsable de la vicepresidència adjunta de Transferència de Coneixement del CSIC, ha declarat que "l'acord és un magnífic exemple de com la recerca realitzada en entorns públics pot transferir a la indústria". El Dr. Joan Bigorra, director d'Innovació de l'Hospital Clínic, ressalta que "gràcies al caràcter translacional de la recerca, resultat d'una col·laboració estreta entre científics bàsics i clínics, s'ha aconseguit transcendir l'entorn acadèmic i donar el relleu a la indústria per fer realitat la transformació del coneixement en valor econòmic i social".