Vés al contingut

El canvi de format ha permès oferir als fellows -estudiants, investigadors i professionals- una proposta més flexible i adaptada a les seves possibilitats i necessitats. 

La formació, inspirada en el programa d·HEALTH Barcelona de Biocat, ofereix l’accés a un ambient innovador i emprenedor, la validació d’una necessitat clínica no coberta, formació per part d’experts del sector, el disseny d’una solució que millori la qualitat de vida dels pacients i l’adquisició de les competències necessàries per impulsar la carrera professional com són el desenvolupament del model de negoci d’acord amb el mercat i la presentació del projecte davant d’inversors i professionals de l’ecosistema.

Tots els participants s’agrupen en equips multidisciplinaris de 3-4 persones amb les quals preparen la immersió clínica, reben suport i assessorament d’experts de l’ecosistema, i formació per l’elaboració d’un pitch.


Immersió clínica per detectar necessitats clíniques no resoltes

El programa ha començat amb la fase d’immersió clínica: durant dues setmanes, els quatre equips de fellows han buscat necessitats clíniques no resoltes als quatre hospitals que participen en aquesta edició:


Els tres participants del programa durant la immersió clínica a l'Hospital Universitari Parc Taulí, Sabadell.

Un cop finalitzat aquest període d’immersió i observació, els equips multidisciplinaris formats per estudiants i professionals de perfils diferents i complementaris començaran a desenvolupar solucions tecnològiques susceptibles d’esdevenir un nou producte o servei. Tot el procés es du a terme mitjançant la metodologia disruptiva del bio.design creada per la reconeguda Universitat de Stanford.

Durant les diferents fases del programa, els fellows treballaran en el disseny, el prototipat, el model de negoci i la recerca de finançament per a la solució desenvolupada. En paral·lel, adquiriran coneixements en medicina, tècniques mediques, negocis o habilitats en àrees com design thinking o lideratge creatiu, amb experts internacionals i de la BioRegió.
 


Els participants del programa durant la immersió clínica a l'Hospital Vall d'Hebron.
 

Tots quatre equips han valorat molt positivament aquesta primera fase del programa en la que han destacat la gran oportunitat que ha estat fer una immersió hospitalària com la que han dut a terme ‘el rol d’observadors ens ha permès tenir una visió més global i holística del dia a dia de l’hospital i poder viure des d’una primer línia els diferents punt de vista dels agents implicats en els diferents processos’ comentava l’equip que es troba a l’Hospital Parc Taulí. Des de Germans Trias i Pujol també feien èmfasi sobre com n’és d’important entendre els diferents punts de vista de pacient, equip mèdic, infermeria i familiars’ per poder detectar les diferents necessitats de professionals i malalts. L’acompanyament que han rebut per part de professionals de diferents àrees i serveis de l’hospital ha estat un dels punts clau a l’hora de veure de com ha canviat la seva visió sobre el funcionament i la presa de decisions dins un centre hospitalari, ens comentaven els fellows de l’Hospital Bellvitge. A Vall d'Hebron, també tenien la mateixa sensació de visió global-360 graus que els ha donat l'immersió: 'Sóc professional de la salud a l'àrea d'oncologia pediàtrica d'un centre hospitalari. Entenc com funciona l'hospital, com treballa el personal sanitari, però aquesta immersió m'ha permès conviure amb els professionals d'altres àrees, els pacients i els seus familiars i tenir més capacitat d'empatia sobre la situació que viuen i sobre les necessitats que poden tenir.'


Participants del programa escolten les explicacions dels professionals durant la immersió clínica a l'Hospital Universitari Bellvitge

El fet de que cada grup estigui format per perfils professionals diferents enriqueix molt tot el procés ‘de vegades fer preguntes que poden semblar absurdes perquè no vens del món mèdic permet replantejar-se possibles respostes i solucions alternatives’, comentava un dels integrants de l’equip multidisciplinari de l’Hospital Germans i Trias. Sens dubte, aquesta immersió ens permet observar i compartir punts de vista amb un equip multidisciplinari d’experts d’altres àmbits, la qual cosa aporta molt de valor’ recalcaven des de Bellvitge.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.