Inicien un estudi clínic per a una vacuna personalitzada contra el càncer cerebral
La biofarmacèutica BCN Peptides i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona representen l'Estat espanyol en un consorci de catorze entitats europees i nord-americanes.
Redacció
Un consorci de 14 empreses, universitats i hospitals d'Europa i els Estats Units, en el qual participen BCN Peptides i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, durà a terme un estudi clínic a partir de 2014 per desenvolupar i provar l'eficàcia d'un tractament personalitzat a mida de cada pacient contra el glioblastoma, una forma comuna i agressiva de càncer cerebral amb mal pronòstic. Els tractaments disponibles actualment per a aquest tipus de càncer (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia) tenen un efecte mínim sobre la supervivència global del pacient.
El projecte es diu GAPVAC (Glioma Actively Personalized Vaccine Consortium) i el seu pressupost de 6 milions d'euros està finançat pel 7è Programa Marc de la Comissió Europea. La innovació terapèutica que aportarà aquesta iniciativa és el desenvolupament de les vacunes APVAC (Actively Personalized Vaccines) dissenyades i personalitzades a partir de les característiques específiques del glioblastoma del pacient. Amb cada vacuna es pretén activar el sistema immune del pacient per atacar el tumor, bloquejar la seva progressió i aconseguir un augment significatiu de l'esperança de vida dels pacients.
El consorci està dirigit per les empreses alemanyes Immatics Biotechnologies GmbH i BionNTech AG, especialitzades en biomarcadors per combatre el càncer. La biofarmacèutica catalana BCN Peptides realitzarà la síntesi de pèptids per a l'ús clínic i assessorarà en l'anàlisi i la regulació d'aspectes relacionats amb els pèptids. BCN Peptides, que té les seves instal·lacions a Sant Quintí de Mediona, és una de les poques empreses de pèptids a nivell mundial i que a més té l'autorització per vendre a Europa (GMP) i Estats Units (FDA).
I per aplicar les APVAC als pacients i contribuir al projecte amb la seva pròpia recerca, a més de l'Hospital Vall d'Hebron —que disposa d'un programa integral de neurooncologia d'adults i nens— també participen els hospitals de Ginebra (Suïssa), Heidelberg (Alemanya) i Herlev (Dinamarca), les universitats de Tübingen (Alemanya), Leiden (Països Baixos), Southampton (Regne Unit) i Pittsburgh (EUA), així com el Centre de Càncer Beatson (Escòcia) i l'Institut de Tecnologia Technion (Israel).
La composició de les vacunes personalitzades sota comanda la supervisarà el professor Hans-Georg Rammensee a la Universitat de Tubinga.
L'assaig clínic va acompanyat d'un ampli programa de biomarcadors dirigit per l'Associació d'Immunoteràpia del Càncer (CIMT), una organització sense ànim de lucre dedicada a la promoció de vacunes contra el càncer, que també actuarà com a plataforma de difusió.
Més informació als webs de BCN Peptides i l'Hospital Vall d'Hebron.