La 17a edició del Fòrum d’Inversió Healthcare dóna veu a nou projectes innovadors en salut
<p>La sessió, celebrada al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el 5 d’octubre, va presentar ‘start-up’ especialitzades en biotecnologia, ‘medical devices’ i serveis assistencials</p>
Nou empreses del sector de les ciències de la vida i la salut van presentar els seus projectes innovadors davant d’inversors al 17è Fòrum d’Inversió Healthcare, que es va celebrar al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el 5 d’octubre. Van ser escollides entre més de 40 projectes candidats. Abans de les presentacions, els quatre organitzadors de l'acte van obrir la sessió.
Presidien la taula Lluís Pareras, gerent de l’àrea d’Innovació del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona; Fernando Zallo, director d’Esade BAN; Jaume Baró, director operatiu d’empresa de Barcelona Activa i Jordi Fàbrega, director de Desenvolupament de Negoci de Biocat. Van destacar que des de la primera edició del Fòrum d’Inversió Healthcare el 2010, el conjunt d’empreses que s’hi han presentat han aixecat més de 75 milions d’euros. En aquests sis anys s’han tancat 31 operacions, segons les diferents trajectòries de cada empresa.
Projectes amb base biotecnològica
Moirai Biodesign, start-up nascuda al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) que ha participat recentment en un programa d’acceleració a Irlanda, va presentar un test per diagnosticar leucèmia mieloide aguda (AML) amb una mostra de sang a través d’un assaig clorimètric. És una tècnica no invasiva que vol reduir el temps de diagnòstic i evitar la biòpsia. L’empresa busca 250.000 euros.
Pharmacelera també vol captar 250.000 euros per seguir desenvolupant solucions de hardware i software pel disseny de fàrmacs amb ordinador. La tecnologia de Pharmacelera proposa models moleculars més precisos que els habituals i plataformes hardware capaces d’executar el software 20 vegades més ràpid que les plataformes tradicionals, de manera que es poden trobar millors molècules candidates en menys temps.
Cornea Project ha desenvolupat un biomarcador que permet detectar precoçment una patologia de la còrnia anomenada queratocon en pacients que hagin de rebre cirurgia amb làser per miopia o hipermetropia. Els pacients operats que no han estat diagnosticats d’aquesta malaltia poden desenvolupar pèrdua de visió severa o fins i tot necessitar un trasplantament de còrnia. L’empresa demana 800.000 euros.
Adan Medical Innovation treballa en un producte per millorar la gestió de l’anafilaxi, una reacció al·lèrgica extrema que es controla amb epinefrina. L’empresa, que ja ha fet un assaig clínic amb 100 pacients, presenta un medical device que monitoritza el medicament i una app complementària que ajuda el pacient a gestionar la medicació i els possibles casos de shock. Ara la firma necessita 500.000 euros.
Medical devices
CoreBone és una empresa que es dedica a fer empelts ossis amb l’os del corall per a indicacions dentals, ortopèdiques i de la columna vertebral. Segons els fundadors de la start-up, que van participar al Fòrum per captar prop de 360.000 euros, aquests empelts són forts, porosos, biodegradables i eviten el rebuig o el risc de desenvolupar una malaltia associada a l’empelt.
Apeiron Medical treballa en el desenvolupament de diverses tecnologies mèdiques innovadores basades en corrents elèctriques de radiofreqüència per simplificar i millorar el tractament quirúrgic de tumors, concretament per a la resecció i ablació de tumors de fetge, ronyó i pàncrees. La firma vol aixecar 1,5 milions d’euros.
L’empresa Tecnologia Regenerativa Qrem, que busca 740.000 euros, desenvolupa un dispositiu mèdic per pal·liar l’osteoartritis i reduir el 75% del dolor durant més d’un any. Aquest dispositiu genera un sèrum autòleg (és a dir, derivat del mateix organisme) ric en citocina per donar una cura “natural” al pacient. Segons els responsables, la teràpia té bons resultats amb població major de 60 anys que pateix osteoartritis al genoll.
Tractivus dissenya medical devices personalitzats utilitzant diagnòstic per imatges i tecnologia d’impressió 3D. El primer dispositiu que ha desenvolupat és un stent traqueal amb propietats antibacterianes per evitar problemes infecciosos i d’halitosi. L'objectiu de la firma, que demana 240.000 euros, és dissenyar dispositius implantables per evitar problemes post-operatoris.
Serveis d’assistència sanitària
InsightMedi, que necessita aixecar uns 450.000 euros, va presentar una plataforma on professionals de l’assistència sanitària i estudiants de tot el món comparteixen imatges i vídeos mèdics dels seus casos clínics. La xarxa està pensada per oferir a la comunitat científica una alternativa a les xarxes socials. En aquest espai poden compartir i comentar diversos casos amb seguretat i protegint la privacitat del pacient, ja que totes les imatges són prèviament analitzades per verificar que compleixen amb les normes i la regulació. La plataforma compta amb més de 20.000 usuaris de 80 països diferents.