Vés al contingut

Redacció

La Fundación Botín, mitjançant el programa Mind the Gap, aportarà 1,5 milions d'euros per constituir tres nous projectes empresarials de l'àmbit biotecnològic i biomèdic: Colostage, creat pels científics Eduard Batlle i Elena Sancho de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); Nostrum Drug Discovery, liderat per Modesto Orozco, també de l'IRB Barcelona i amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center, i REFit, a càrrec de l'investigador Thierry Keller de Tecnalia i amb la participació de l'empresa catalana Janus Developments. D'aquestes empreses, dues fixaran la seva seu a Catalunya i una al País Basc.

A part de l'aportació de capital, la Fundació Botín donarà suport a les noves empreses en la seva gestió per tal que en un termini de dos anys puguin captar inversors que donin continuïtat al projecte i puguin portar els productes al mercat.

Colostage ha creat un test innovador per identificar pacients amb risc de desenvolupar metàstasi en el càncer colorectal, el segon tumor més letal a escala mundial. D'aquesta manera, s'assegura quins pacients han de rebre quimioteràpia i s'eviten tractaments innecessaris. S'espera, a més, que Colostage sigui una eina útil per a les companyies farmacèutiques en la selecció de pacients que potencialment es puguin beneficiar de nous tractaments.

El segon projecte guanyador, Nostrum Drug Discovery, ha desenvolupat una plataforma informàtica de simulació per al disseny de fàrmacs sense necessitat de fer assajos reals. Aquesta aplicació bioinformàtica podria permetre un estalvi de costos i temps equivalent a uns 40 milions d'euros per cada nou fàrmac, la qual cosa suposaria fins a un 10% del cost total de desenvolupament.

En tercer lloc, el Centre d'Investigació Aplicada Tecnalia del País Basc, ha dissenyat un material tèxtil intel·ligent (Varstiff) que passa de forma instantània a un estat rígid com una escaiola en aplicar el buit. Aquesta propietat permet la immobilització immediata de determinades parts del cos com el coll, l'esquena o el tòrax en víctimes d'accidents de trànsit o laborals. Aquest material també ofereix solucions en altres àmbits de la salut, com l'ortopèdia, l'automoció o l'esport. El desenvolupament de la tecnologia s'ha realitzat en el marc de la iniciativa FIK, amb més de 25 socis inversors que han aportat prop de 2 milions d'euros des de l'any 2009. Janus Developments exerceix la direcció estratègica, la coordinació d'operacions i el desenvolupament de negoci, principalment, per al mercat anglosaxó.

El programa Mind the Gap ja comptava amb tres empreses de base tecnològica —Life Length, Axontherapix i Dreamgenics— que han creat més de 70 llocs de treball directes i indirectes, i la primera d'elles amb un volum de negoci superior als 800.000 euros. Des de 2003, la Fundació Botín ha invertit més de 36 milions d'euros per donar suport a la recerca que realitzen 450 científics de l'àmbit de la biomedicina, la biotecnologia i la bioenginyeria.

Aquesta setmana també s'ha fet públic un acord de col·laboració entre Inveready i la Fundació Botín per recolzar aquest programa. La participació d'Inveready permetrà incorporar la visió d'un inversor des de les fases primerenques dels projectes i potenciarà les possibilitats d'accedir a fons. També es vetllarà per ajuts públics destinats a l'R+D, a través de la divisió de Corporate Finance del Grup Inveready. Addicionalment, Inveready es compromet a valorar de forma prioritària la seva participació en les potencials rondes d'ampliació de capital de les companyies del programa Mind the Gap.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.