Vés al contingut

El nou centre de la Fundació Pasqual Maragall, ubicat al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, s’acaba d’estrenar amb la voluntat de concentrar tota l’activitat científica i la recerca orientada exclusivament a prevenir l’Alzheimer. S’ha batejat amb el nom de BarcelonaBeta Research Center i està dirigit per José Luis Molinuevo.

A diferència d’altres centres, en aquest es treballa amb persones sanes perquè, segons afirma el director de la fundació, Jordi Camí, “abans serem capaços d’evitar que moltes persones acabin patint la malaltia que de curar les que ja tenen els símptomes”.

La nova seu de la fundació, que ha tingut un cost global d’11,9 milions d’euros, compta amb unes instal·lacions de més de 4.200 metres quadrats dividits en sis plantes que tenen diversos equipaments, com una unitat d’investigació clínica per assajar amb fàrmacs preventius, dos petits quiròfans i una plataforma de neuroimatge amb una màquina de ressonància magnètica que permet obtenir imatges cerebrals d’alta qualitat.

Impulsat per la mateixa Fundació Pasqual Maragall, el centre s’ha finançat en un 25% amb recursos propis –fons privats recaptats–, un 25% amb fons Feder gestionats per la Generalitat i el 50% restant amb un préstec sense interessos del Ministeri de Sanitat. Va entrar en funcionament el mes de març d’aquest any i actualment hi ha ocupades quatre plantes per acollir l’Estudi Alfa i el projecte europeu Epad.

A l’Estudi Alfa hi participen prop de 2.700 voluntaris d’entre els 45 i els 75 anys, fills i filles de persones que han patit la malaltia. Els experts volen identificar biomarcadors i factors de risc per dissenyar estratègies de prevenció de la malaltia, i per fer-ho realitzaran proves als voluntaris durant tota la seva vida. Els participants també podran intervenir en assajos clínics. El centre, per exemple, acollirà d’aquí poc un estudi en fase 3 coordinat per Novartis per assajar una vacuna aparentment prometedora.

Alguns voluntaris de l’Estudi Alfa també participen a la iniciativa European Prevention of Alzheimer’s Dementia (EPAD), un projecte amb 6.000 voluntaris que agrupa 36 centres de recerca, universitats, associacions de malalts i laboratoris europeus i que té com a objectiu testar fàrmacs que actuïn en les fases inicials de la malaltia per evitar o alentir l’aparició dels símptomes. El BarcelonaBeta és l’únic centre espanyol que hi participa.

Des que es va gestar el 2009, el projecte del BarcelonaBeta s’ha hagut d’ajustar a les condicions pressupostàries i actualment dóna feina a 53 persones. Inicialment, el complex havia de tenir 30.000 metres quadrats davant de l’Hotel Vela de Barcelona i s’havia de posar en funcionament el 2012.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.