Vés al contingut

La Generalitat de Catalunya posa en marxa les Comunitats RIS3CAT, una estratègia pionera a Europa que vol transformar el teixit empresarial a Catalunya  fins al 2020. La iniciativa és la concreció pràctica de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada l’any passat pel Govern català i que va sorgir com a resposta a les directius marcades per la Unió Europea amb l’Estratègia Europa 2020.

Les comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català. Es tracta d’un nou instrument a través del qual els diferents agents del sistema R+D+i dels sectors líders podran obtenir ajuts dels fons FEDER de Catalunya 2014-2020. D’ara fins al 2020 es finançaran projectes de 3 anys de durada, destinats a desenvolupar nous productes i serveis d’acord amb els reptes plantejats per l’estratègia RIS3CAT.

La Generalitat de Catalunya destinarà 72 milions dels Fons FEDER a aquesta iniciativa, fons que serviran per mobilitzar, en conjunt, més del doble d'aquesta quantitat amb aportacions d'empreses privades i d'altres fonts.

Les comunitats es crearan d’acord amb els set àmbits sectorials que la Generalitat de Catalunya ha definit com a líders i on Catalunya té avantatges competitius: Alimentació; Química, energia i recursos; Sistemes industrials; Indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; Indústries basades en el disseny; Indústries de la salut i Indústries culturals i basades en l’experiència.

En el cas del sector de la salut, Biocat està dinamitzant i coordinant la creació d’una futura comunitat RIS3CAT per donar resposta als principals reptes relacionats amb la salut, des del coneixement fins a l’accés al mercat. La proposta de Biocat fa especial èmfasi en la millora de la innovació en salut, amb la missió de desenvolupar productes i estratègies innovadores que millorin la salut i la qualitat de vida dels ciutadans, així com la millora de l’accés al mercat d’aquests productes.

Les comunitats RIS3CAT estaran formades per un mínim de vuit membres, dels quals quatre o més han de ser empreses. La resta poden ser centres tecnològics, de recerca, universitats o hospitals. Es preveu que siguin 15 les comunitats constituïdes a finals d’any, després de ser acreditades per la Generalitat de Catalunya en un procés competitiu de valoració dels seus projectes d’innovació.

El Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACCIÓ, ha aprovat una resolució per atorgar un petit ajut a les entitats coordinadores –entre les que es troba Biocat– per dinamitzar i estructurar les potencials Comunitats RIS3CAT.

 

Amb el suport de:

ACCIÓ    FEDER

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.