Vés al contingut

Les startups de la BioRegió gaudeixen de bona salut. Així ho revela l’Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020, presentat avui per Biocat, CataloniaBio & HealthTech i EY. El treball, que recull els principals indicadors d’inversió de la BioRegió, confirma que la inversió en startups porta 4 anys consecutius per sobre dels 100 milions d’euros, arribant fins als 112 milions l’any passat.

La presentació de l’estudi ha anat a càrrec del Director General de Biocat, Jordi Naval, i de la presidenta de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido. Dels 112 milions, un 56% es va aconseguir en 32 operacions de capital venture i crowdequity. El 63% del capital recaptat va correspondre a les 10 inversions més grans, encapçalades per Oryzon i Anaconda Biomed. Sobre aquesta darrera operació, Naval ha desitjat que “marqui una tendència significativa en MedTech ”.

Tant inversors com experts consideren que la xifra del 2019 és el preludi d’un any 2020 molt prometedor per al sector. De fet, les startups de la BioRegió gairebé han igualat durant el primer semestre del 2020 el capital aixecat en rondes durant tot el 2019: de 63,64 milions d’euros l’any passat, a 55,6 milions d’euros els últims 6 mesos.

 

Augment de la inversió de fora de Catalunya

D’entre les tendències més significatives de la BioRegió, Anido ha destacat que en els darrers 5 anys el nombre d’inversors internacionals s’ha multiplicat per 10. “Això significa que el nostre sector cada cop té més visibilitat i que els inversors perden la por a invertir-hi, fins i tot en estadis molt primerencs ”, ha subratllat. En aquest sentit, la sòcia d'Asabys Partners Clara Campàs ha assenyalat la ruta a seguir per mantenir la tendència creixent: “Per a que el capital internacional vingui, nosaltres hem d’anar a invertir fora. Aquesta reciprocitat és imprescindible ”. Campàs ha participat en un panell d’inversors sobre les tendències impulsades per la Covid-19, juntament amb Montserrat Vendrell, d'Alta Life Sciences; Lluís Pareras, d'Invivo Capital, i Guillem Laporta, d'Ysios Capital.

Silvia Ondategui, sòcia global de Life Sciences d’EY, ha llançat un “missatge de tranquil·litat” sobre l’impacte de la Covid-19 en la inversió de la indústria del sector: “A Europa, el capital aixecat en biopharma i MedTech no ha sofert cap contracció. Les previsions d’inversió per al 2020 indiquen que la indústria serà més activa i prometedora que mai ”.

 

Tendències impulsades per la Covid-19

Pareras ha remarcat que el coronavirus “ha fet veure que el de les ciències de la vida no és només un sector econòmic. És essencial per a tots”. “Hi haurà un major interès dels inversors i major suport dels governs. 2020 serà enorme ”, ha pronosticat. Un sentiment optimista compartit per Laporta: “Els fons d’inversió estan molt capitalitzats, tenen les butxaques plenes per invertir. 2020 estarà marcat per bones inversions en el sector i el repte en els propers 3 anys és generar més tracció encara ”.

 

Auge de salut digital

L’acte també ha comptat amb un panell d’experts on han intervingut Marc Martinell, de Minoryx Therapeutics; Carolina Aguilar, d'Inbrain Neuroelectronics, i Cristian Pascual, de Mediktor. Martinell ha avisat dels potencials efectes negatius que la Covid-19 pot tenir a mig termini. “De cara al 2021, sobretot a nivell d’aixecament de finançament i partnering, pot tenir un impacte mes significatiu per l’afectació de les relacions humanes. La relació cara a cara continua sent molt important, per molt que progressin les virtuals ”, ha opinat.

A l’altra banda, Pascual ha apreciat que els inversors generalistes comencin a valorar entrar en companyies de salut digital. “La telemedicina s’ha disparat a nivells extraordinaris, i això ha tret la bena als ulls de tots els sistemes sanitaris. 2020 serà recordat com l’entrada a l’era daurada de la salut digital ”, ha afirmat. De fet, l’estudi destaca les expectatives de creixement de les empreses de salut digital, ja que més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers 3 anys.

 

El món després de la Covid-19

L’estudi també ha demanat l’opinió d’empreses i inversors sobre el seu pronòstic per a un món post-Covid-19 –o “amb Covid-19”, ha especificat Naval–. El Director General de Biocat ha explicat que hi haurà un volum creixent d’inversió en malalties infeccioses, seguides del sistema nerviós central i la salut mental.

El missatge final ha estat optimista: “Devem ser l’únic sector industrial que dona bones notícies. L’ocupació a Catalunya en el sector biopharma en general està al voltant de les 55.000 persones. I gran part d’aquesta inversió privada es gasta en ocupació i serveis dins del nostre país ”, ha conclòs Naval.

 

Consulta aquí la nota de premsa sobre l’estudi.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.