La supercomputació permetrà crear el nostre avatar amb el que es podrà assajar científicament
Amb aquesta 'còpia virtual' personalitzada, a partir del 2020, els metges podran provar com reacciona el pacient a diferents medicaments.
Cada cop s’acumulen més i més dades, tantes que el desenvolupament dels ordinadors és més lent que l’augment de la informació que obtenim a través de la recerca científica. Els experts en supercomputació que han participat en les jornades Towards in silico humans. A challenge for Exascale computing area a Barcelona —organitzades per B·Debate, el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)— prediuen que els superordinadors del futur, basats en la tecnologia a exaescala, permetran realitzar un trilió (un milió de bilions) de càlculs per segon i aconseguir una velocitat mil vegades més gran que les màquines més ràpides disponibles avui en dia.
La simulació s'ha convertit, juntament amb la teoria i l'experimentació, en el tercer pilar de la ciència. Les aplicacions que la modelació i la simulació obren en el camp de la ciències de la vida són molt grans. Segons el líder científic d'aquesta trobada de B·Debate, el doctor Modesto Orozco, "en un futur tindrem una mena d’avatar de cada un de nosaltres, amb el qual els metges podran provar, entre d’altres coses, la nostra reacció als medicaments".
Els científics han aconseguit simular tant molècules com òrgans complets. Per exemple l’equip del Dr. José María Cela del BSC ha creat una simulació d’un cor amb el seu corresponent flux sanguini, musculació mecànica i propagació elèctrica. Aquest model permet estudiar, entre d’altres coses, l’acció dels medicaments en trastorns com l’arítmia.
Un altre dels grans projectes amb els que s’està treballant és el Human Brain Project, finançat per la Unió Europea i dirigit pel Dr. Henry Markram, reproduirà tecnològicament les característiques del cervell humà. En malalties de gran impacte social com l’Alzheimer i el càncer els avenços estan encara en les primeres fases.
Quin impacte tindrà en la indústria? Reptes de futur? Pots ampliar aquesta informació al web de B·Debate.
- Notícia relacionada (19/9/2013)
- Nota de premsa relacionada (12/9/2013)
- Notícies d'altres activitats de B·Debate
També pots seguir el debat a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate
Organitzadors: |
Col·laboradors: |