La UAB cedeix dues patents a l'empresa de biotecnologia Janus Developments
Janus treballarà en la producció d'un fàrmac per tractar la drogodependència i una vacuna per combatre la pasteurel·losi que afecta a diverses espècies d'animals de producció.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha cedit dues patents a l'empresa de biotecnologia Janus Developments per produir un fàrmac per al tractament de la drogodependència i una vacuna per combatre la pasteurel·losi, una infecció que afecta a diferents espècies d'animals de producció. Janus Developments està especialitzada en la gestió de la fase primerenca de projectes biomèdics, orientant els resultats de les investigacions cap al mercat, afavorint l'extensió de la patent a diversos països i abordant la fase de desenvolupament del producte, fins a la cerca de socis que completin aquest desenvolupament i assumeixin la comercialització del producte final.
La patent per desenvolupar un fàrmac que actuï per prevenir la recaiguda en el consum de drogues té el seu origen en un grup de científics de l'Institut de Neurociències i el Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, encapçalat pel Dr. Jordi Ortiz, que investiga nous psicofàrmacs d'utilitat per tractar conductes addictives, principalment la recaiguda en el consum d'alcohol i cocaïna. En la recerca que ha donat lloc a la patent, s'han estudiat els mecanismes neuroquímics que participen en el desig de consumir droga. D'aquesta manera, el principi actiu que s'ha seleccionat actua directament sobre els sistemes neuronals implicats i redueix el risc de recaiguda.
L'acord de llicència per a la fabricació d'una vacuna per fer front al patogen Pasteurella multocida, responsable de la pasteurel·losi, ha estat fruit de la recerca del grup de Microbiologia Molecular del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB i de dos investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Els científics han centrat el seu treball en l'estudi dels mecanismes de virulència de patògens bacterians de rellevància en producció animal, amb l'objectiu d'aplicar els coneixements bàsics obtinguts al disseny racional de vacunes. En aquest marc, la recerca sobre els mecanismes de captació de ferro de Pasteurella multocida, iniciada el 1996, ha conduït finalment al disseny i construcció de soques vacunals contra aquest patogen, responsable de greus pèrdues econòmiques en producció animal.