Vés al contingut

Les empreses biomèdiques catalanes van atraure 153,1 milions d'euros d'inversió privada durant 2016, segons el primer Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017: Èxits i reptes de futur elaborat per CataloniaBio i EY, i que ha comptat amb la col·laboració de Biocat. Aquesta xifra, rècord per al sector, es va canalitzar a través de 50 operacions amb diverses fonts de finançament.

En concret, les empreses de desenvolupament de producte van finançar la majoria de les seves operacions amb capital risc (35%), acords de llicència (33%) i deute (16%), i en menor grau amb socis industrials (7%), MAB (4%), business angels i family offices (3%), micromecenatge i altres (2%). Per a les empreses de serveis, la principal font de finançament privat van ser els business angels i family offices (92%) seguides pel capital risc (8%). Pel que fa a la procedència, el 82% del finançament va venir d’inversors catalans, el 6% de la resta de l’estat i el 12% d’origen internacional.

Les empreses d'inversió catalanes van fer al 2016 un total de 33 operacions amb un capital compromès de 32 milions d'euros. El 48% d’aquests recursos es van destinar a empreses ubicades a Catalunya.

Segons l’estudi, després de la tercera ronda de finançament els fundadors veuen reduïda la seva participació a la companyia per sota del 50%, mentre que els fons de capital risc augmenten la seva presència des d’un 8% fins a un 21% de mitjana en el cas de les empreses de desenvolupament de producte.

“Cal trobar l’equilibri entre el compromís dels fundadors i dels socis financers –va destacar Ignasi Biosca, president de CataloniaBio i conseller delegat de Reig Jofre, -. El meu missatge als emprenedors és que han de consolidar un projecte sòlid i capturar prou valor abans de fer la seva primera ronda per no haver de diluir tant la seva participació posteriorment”.

El 38% de les empreses consultades per a l’estudi preveuen necessitar noves fonts de finançament en menys d'un any i el 28% en un termini d’1-2 anys.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.