Les empreses biomèdiques catalanes van atraure 153,1 milions d'euros d'inversió privada durant 2016
<p>La majoria del finançament prové de Catalunya i ve de fons de capital risc, acords de llicència i ‘business angels’ i ‘family offices’, segons un estudi de CataloniaBio i EY</p>
Les empreses biomèdiques catalanes van atraure 153,1 milions d'euros d'inversió privada durant 2016, segons el primer Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2017: Èxits i reptes de futur elaborat per CataloniaBio i EY, i que ha comptat amb la col·laboració de Biocat. Aquesta xifra, rècord per al sector, es va canalitzar a través de 50 operacions amb diverses fonts de finançament.
En concret, les empreses de desenvolupament de producte van finançar la majoria de les seves operacions amb capital risc (35%), acords de llicència (33%) i deute (16%), i en menor grau amb socis industrials (7%), MAB (4%), business angels i family offices (3%), micromecenatge i altres (2%). Per a les empreses de serveis, la principal font de finançament privat van ser els business angels i family offices (92%) seguides pel capital risc (8%). Pel que fa a la procedència, el 82% del finançament va venir d’inversors catalans, el 6% de la resta de l’estat i el 12% d’origen internacional.
Les empreses d'inversió catalanes van fer al 2016 un total de 33 operacions amb un capital compromès de 32 milions d'euros. El 48% d’aquests recursos es van destinar a empreses ubicades a Catalunya.
Segons l’estudi, després de la tercera ronda de finançament els fundadors veuen reduïda la seva participació a la companyia per sota del 50%, mentre que els fons de capital risc augmenten la seva presència des d’un 8% fins a un 21% de mitjana en el cas de les empreses de desenvolupament de producte.
“Cal trobar l’equilibri entre el compromís dels fundadors i dels socis financers –va destacar Ignasi Biosca, president de CataloniaBio i conseller delegat de Reig Jofre, -. El meu missatge als emprenedors és que han de consolidar un projecte sòlid i capturar prou valor abans de fer la seva primera ronda per no haver de diluir tant la seva participació posteriorment”.
El 38% de les empreses consultades per a l’estudi preveuen necessitar noves fonts de finançament en menys d'un any i el 28% en un termini d’1-2 anys.