L’Estat inverteix 100 milions d’euros per tenir un dels supercomputadors més potents a Barcelona
Barcelona tindrà el 2012 un dels supercomputadors més potents d’Europa, dins les infraestructures del projecte europeu PRACE (The Partnership for Advanced Computing in Europe), que dimecres es va constituir oficialment a la capital catalana tot i que la seu de l'associació és a Brusel·les.
El president de la Generalitat, José Montilla, va presidir al Palau de Pedralbes la reunió inaugural. També van ser-hi presents el director general adjunt de la Comissió Europea de la Societat de la Informació, Zoan Stancic; el secretari d’Estat d’Educació, Universitats i Investigació d’Itàlia, Giuseppe Pizza; i el secretari d’Estat d’investigació espanyol, Felipe Petriz, entre d’altres autoritats. Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió responsable de l'Agenda Digital va declarar que: "acullo amb gran satisfacció la posada en marxa d'aquesta infraestructura perquè és un motor clau per al desenvolupament de la ciència i la tecnologia modernes i per abordar els principals reptes del nostre temps com l'envelliment de la població, el canvi climàtic i l'estalvi energètic".
El projecte PRACE coordinarà els avenços dels diferents països europeus en supercomputació per garantir el lideratge mundial de la UE en aquesta matèria. Compta amb 20 socis, cinc dels quals tenen la qualificació de socis principals: França, Alemanya, Itàlia, Holanda i l’Estat espanyol. La participació en el projecte PRACE suposa pels Governs de l’Estat espanyol i de Catalunya una inversió econòmica de 100 milions d’euros d’aquí al 2014.
Un reconeixement a l'esforç del Barcelona Supercomputing Center
Els treballs previs al projecte PRACE es remunten a l’any 2004, quan els representants del vuit centres de supercomputació europeus van iniciar contactes per coordinar-se, i han acabat amb la constitució d’aquesta associació que aposta per la suma d’esforços i per evitar la fragmentació dins la pròpia UE.
La participació com a soci principal garanteix tenir sempre un supercomputador situat entre els cinc primers de la UE i del món. Això és possible gràcies un sistema de rotació pel qual, cada any, un dels socis principals posarà en marxa una nova màquina d’alt rendiment, que serà la més moderna de la UE i que estarà a disposició de la ciència i la indústria europees. El pla de treball preveu que Alemanya disposi del seu supercomputador aquest any, França el 2011, l'Estat espanyol el 2012 i Itàlia el 2013.
L’origen de la participació catalana en aquest projecte s’ha de buscar en el Barcelona Supercomputing Center, liderat pels doctors Francesc Subirada i Mateo Valero, a l’entorn del supercomputador MareNostrum, que el 2004 era el primer supercomputador de la UE. Actualment, el BSC compta amb uns 200 treballadors i el MareNostrum està treballant un 80% de les hores disponibles, combinant recerca pública amb recerca per empreses privades, entre elles les multinacionals IBM, Microsoft, Sun Microsysitems, Airbus i Repsol.
Alguns exemples de recerca biomèdica que permetrà la infraestructura del PRACE, i que repercuteixen directament en la qualitat de vida de la població, són l'estudi del plegament de les proteïnes en 3D, que ajudaria a comprendre la interacció dels medicaments amb les cèl·lules del cos humà, i del procés del flux sanguini en el cas de malalties cardíaques, que permetria millorar la prevenció dels infarts.
Formar part d'aquest projecte europeu és, doncs, una fita clau dins els plans estratègics dels Governs espanyol i català per avançar cap a un nou model productiu basat en la recerca i en la innovació.