Vés al contingut

Aquest mes de gener ha començat la 6a edició de d·HEALTH Barcelona, el programa impulsat per Biocat per formar futurs emprenedors i innovadors en el sector salut. Com a novetat, un equip d’aquesta edició farà per primer cop una immersió clínica a l’Hospital Germans Trias i Pujol, concretament en la Direcció Clínica de l’Àrea del Tòrax. Durant la seva estada, de vuit setmanes, els alumnes hi identificaran possibles necessitats clíniques no satisfetes i, amb la col·laboració dels tutors del servei, escolliran una d’elles per desenvolupar un projecte de negoci, i elaboraran un informe per a l’hospital amb les potencials àrees de millora detectades.

“A l’Hospital Germans Trias tenim clar que la innovació ha de ser un eix estratègic clau i la participació en d·Health Barcelona és una gran oportunitat per canalitzar les inquietuds innovadores dels nostres professionals”, destaca Daniel Moreno, responsable d’Innovació de l’Hospital. Per la seva banda, Antoni Rosell, director clínic de l’àrea del Tòrax de l’Hospital Germans Trias, considera que “es tracta d’una oportunitat que segur ens permetrà trobar noves maneres per seguir oferint la millor assistència als nostres pacients”.

D’aquesta manera, l’Hospital Germans Trias i Pujol se suma a la llista d’hospitals col·laboradors del programa d·HEALTH Barcelona, que inclou també l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut Guttmann i el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus.

A més de la Direcció Clínica de l’Àrea del Tòrax de l’Hospital Germans Trias i Pujol, enguany els alumnes de d·HEALTH Barcelona  faran immersions al Servei de Ginecologia i Onstetrícia de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Servei de Psiquiatria del Vall d’Hebron.

 

De l’hospital al producte

d·HEALTH Barcelona és un dels quatre únics programes europeus inspirats en la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford. Els alumnes viuen dos mesos d’immersió clínica a hospitals per detectar in situ necessitats clíniques reals no resoltes susceptibles de ser convertides en nous productes o serveis.

Al llarg del programa, els alumnes de d·HEALTH Barcelona  experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la idea de negoci fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament. En paral·lel, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en design thinking i lideratge creatiu, amb més de 70 professors internacionals procedents de la pròpia Stanford, Kaos Pilot o empreses de Silicon Valley, entre d’altres.

d·HEALTH Barcelona impacta cada any en més de 1.000 persones, des de professionals hospitalaris fins a inversors i pacients. En 5 anys els 50 estudiants que han passat per d·HEALTH han identificat més de 4.700 necessitats clíniques no resoltes de les quals el 65% són susceptibles de convertir-se directament en oportunitats de negoci, un 5% necessitats associades a descobriments científics i un 30% oportunitats de millora que poden implementar els propis hospitals. A l’Hospital Sant Joan de Déu, per exemple, ja s’han implementat el 30% de les propostes de millora detectades pels equips de d·HEALTH Barcelona.

 

Generant talent i noves startups en salut

Al llarg dels cinc anys de d·HEALTH Barcelona han passat pel programa 50 alumnes de diferents disciplines: el 90% han trobat feina en el sector salut i el 48% té el seu propi projecte empresarial.

Fruit de les immersions clíniques als hospitals, fins a cinc equips de les quatre primeres edicions d·HEALTH Barcelona han convertit els seus projectes del programa en startups: usMIMA (MOWOOT), My-QupHappy InjectionsLoop Dx i I-Ophthalmology. En total, aquestes startups han aconseguit aixecar 2,5 milions d’euros i ajudar a més de 1.100 pacients amb diferents patologies. De la cinquena edició, que va finalitzar el passat octubre, els tres projectes continuen desenvolupant-se, i un d’ells, dbreath, s’ha incorporat al Programa Preacceleració desenvolupat per Barcelona Activa.

Les sortides professionals més populars on treballen els titulats del programa impulsat per Biocat són els hospitals, companyies farmacèutiques i de medtech i entitats de recerca, especialment en posicions relacionades amb innovació. Entre les companyies i entitats que han contractat exalumnes de d·HEALTH Barcelona figuren Mayo Clinic, l’Hospital Sant Joan de DéuSanofiBarcelona Supercomputing CenterIRB BarcelonaCSV ExpertsCapital CellDKV Seguros.

d·HEALTH Barcelona forma part del programa Innovation Fellowships de la iniciativa europea EIT Health, cosa que permet als alumnes fer mobilitat internacional amb altres programes i formar part de l’extensa xarxa europea EIT Alumni un cop finalitzat el programa. 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.