Vés al contingut

Líders mundials en proteòmica es reuniran amb metges i investigadors locals els propers 7 i 8 de novembre a CosmoCaixa Barcelona en el marc de la jornada “Clinical Proteomics: towards personalized medicine and health”. L’objectiu és impulsar l’ús en medicina personalitzada de la proteòmica, és a dir, l’estudi bioquímic del conjunt de proteïnes que duen a terme les funcions biològiques de les cèl·lules, com ara en la regulació de les hormones, el sistema immunitari i la coagulació de la sang, entre d’altres. La trobada està convocada per B·Debate i organitzada per Biocat i l’Obra Social “la Caixa”.

La informació funcional de l’activitat de les proteïnes es pot convertir en una eina molt valuosa per a la detecció precoç de malalties, la selecció del tractament més adequat i la monitorització de la teràpia per valorar-ne els resultats en temps real. Els àmbits que més es poden beneficiar de la proteòmica són les malalties oncològiques, neurovasculars, cardiovasculars i infeccioses.

Investigadors de tot el món estan treballant en l’Atles del Proteoma Humà per mapar els nivells de proteïnes en els diferents òrgans i teixits del cos humà, que estan codificades pels més de 20.000 gens identificats al Projecte del Genoma Humà, a principis dels anys 2000. Cada país analitza les proteïnes d’un dels 23 cromosomes humans. A l’Estat espanyol, un consorci de 20 laboratoris estudia el cromosoma 16, perquè molts dels seus gens estan implicats en malalties oncològiques, neurovasculars, cardiovasculars i infeccioses.  

La jornada “Clinical Proteomics: towards personalized medicine and health”, convocada per B·Debate, està coorganitzada per ProteoRed de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i els departaments de proteòmica de quatre instituts de recerca catalans: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Parc Científic de Barcelona (PCB) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Entre els científics internacionals que hi participen figuren Henry Rodríguez, Director de l’oficina de recerca de proteòmica clínica del càncer de l’Institut Nacional del Càncer dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units; Cecilia Lindskog, investigadora a la Universitat d’Uppsala (Suècia), involucrada des del 2006 a l’Atles del Proteoma Humà, on dirigeix l’Atles dels Teixits; o Ileana M. Cristea, professora a la Universitat de Princeton (Estats Units) que investiga els mecanismes cel·lulars que defensen l’organisme dels virus, entre d’altres.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.