L’IRB Barcelona i PharmaMar inventen un mètode per reproduir substàncies marines d’interès farmacològic
Els químics de la biofarmacèutica i el centre de recerca català treballen des de 2008 en la síntesi de la 'pipecolidepsina A', una molècula activa contra onze tipus de càncers.
Redacció
L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i l'empresa espanyola PharmaMar, dedicada a desenvolupar fàrmacs d’origen marí contra el càncer, han sintetitzat amb èxit la pipecolidepsina A i han demostrat que mata les cèl·lules tumorals (in vitro) d’onze teixits: pulmó, pròstata, còlon, pàncrees, ovari, sarcoma, leucèmia, fetge, ronyó, estómac i mama.
La pipecolidepsina A és una substància que s'obté de l’esponja Homophymia lamellosa, trobada per una expedició científica de PharmaMar el 2008 a les costes de Madagascar. Des de llavors, la companyia biofarmacèutica i l'equip de Química Combinatòria de l'IRB Barcelona liderat pel Dr. Fernando Albericio hi han treballat.
La revista Nature Communications d'aquest setembre revela el procediment de la síntesi després que PharmaMar hagi obtingut la patent, en la qual figuren com a inventors tant els investigadors de l’IRB Barcelona com de la companyia. Paral·lelament, els dos grups de recerca han iniciat un programa d’anàlegs per simplificar la síntesi, reduir el temps i el cost de producció i aconseguir més quantitat de producte per començar les proves preclíniques.
Marta Pelay, doctora des del febrer amb una tesi relacionada amb aquest projecte i primera autora de l’article, ha pogut produir quatre mil·ligrams al laboratori, però se'n necessiten 100 per poder fer estudis biològics exhaustius. "El programa d’anàlegs ens permetrà determinar per a quin càncer seria més adequat desenvolupar un fàrmac", explica Judit Tulla, química investigadora associada al laboratori d'Albericio i mentora de Pelay.
D’una molècula prometedora a 37 candidats més
Aquesta molècula pertany a la família dels ciclodepsipèptids, que conformen un total de 38 molècules conegudes. La virtut d’aquestes molècules, totes aïllades d’esponges marines, és que moltes també han mostrat activitat contra el virus de la sida, bacteris resistents de diversa mena i fongs.
"Obrim tot un camp nou de síntesi de molècules amb potencial terapèutic de les quals encara no n’hi ha cap al mercat", diu Tulla. Caldrà esperar, però, a finals d’any amb els nous anàlegs per veure si "anem cap al desenvolupament d’una molècula terapèutica amb possibilitat de convertir-se en un medicament comercial". En tot cas, i si tot va bé, la pipecolidepsina A trigaria com a mínim 15 anys a convertir-se en un fàrmac real i es necessitaria una inversió multimilionària al darrera.
Més informació al web de l'IRB Barcelona.