Vés al contingut

Redacció

El consorci format per l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT), la CRO finlandesa Pharmatest i el Centre for Technological and Industrial Cooperation (CCTI) de Romania ha desenvolupat una plataforma que permet descobrir de forma més ràpida nous fàrmacs contra el càncer. Aquesta plataforma es va començar a desenvolupar el 2008, gràcies al finançament d'1,5 milions d'euros del projecte europeu Disc-Screen, i és capaç de:

  • sintetitzar una gran quantitat de candidats a fàrmacs contra el càncer (plataforma High Throughput Biobased synthesis, HTB),
  • desenvolupar la plataforma High Throughput Screening (HTS) per testar l'activitat antiproliferativa dels candidats en cultius in vitro de cèl·lules canceroses,
  • predir in silico l'activitat dels compostos, fins i tot, abans de la seva síntesi, i
  • identificar nous compostos contra el càncer amb millor activitat i menor toxicitat en comparació amb els fàrmacs de referència.

Cristina Delgado, directora de Coordinació de Programes de l'IUCT, ha explicat que la nova plataforma "ha demostrat bons resultats antiproliferatius en els càncers de mama i de pròstata". A més, s'han aconseguit 15 candidats a fàrmacs patentables amb potencial per ser nous tractaments de càncer, ja que el seu comportament antiproliferatiu ha superat el dels tractaments de referència actuals (gemcitabina, citarabina i floxuridina) i alhora disminueix els efectes secundaris.

Ll'IUCT, Pharmatest i CCTI han començat les negociacions amb una empresa  biotecnològica interessada a seguir el desenvolupament d'aquests productes. Les companyies esperen designar entre tres i cinc candidats per a estudis preclínics en els propers mesos, i s’estima que com a mínim un fàrmac estarà a punt  per entrar a assajos clínics a dos anys vista.

Més informació al web de l'IUCT.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.