directora de Knowledge and Technology Transfer de l'Institut de Ciències Fotòniques
Article d'opinió
El gran impacte de les tecnologies fotòniques en les ciències de la vida ha generat dos camps estretament relacionats, la fotònica verda (Green Photonics) i la biofotònica, que aporten eines claus per a l'avanç de grans reptes de la nostra època.
Com qualsevol altre sector, el biotecnològic avança superant els seus reptes, i ha de tenir capacitat tant per assolir-ne com per generar-ne de nous. El domini de la llum, objecte de les ciències fotòniques, constitueix un valuosíssim recurs en ambdós aspectes i és determinant en diversos camps del desenvolupament biocientífic com la biologia, la medicina, la farmàcia, el sector agroalimentari i les tecnologies de control i preservació del medi ambient.
Pensant en medicina i biologia, la forma particular en què el teixit biològic absorbeix, reflecteix i modifica la llum ofereix una infinitat de possibilitats en el desenvolupament de noves tècniques, més precises, més delicades i menys invasives. Alguns exemples d'això són pràctiques ja establertes com el diagnòstic i tractament làser en oftalmologia i dermatologia, o de recent incorporació, com les tècniques d'imatge d'alta resolució en neurocirurgia. En desenvolupament, i especialment orientades a oncologia, hi ha sistemes de diagnòstic mínimament invasiu, com l'espectrografia, que permetran diagnòstics més precisos, més primerencs i amb menys efectes secundaris; tècniques d'imatge de superresolució in vivo, capaces de desvetllar l'estadi exacte del desenvolupament de la malaltia, permetent administrar tractaments en dosis personalitzades, i teràpies fotodinàmiques i termodinàmiques, en les quals el tractament es dirigeix exactament a la zona afectada, evitant el dany del teixit sa.
Altres investigacions en fotònica mèdica inclouen sistemes no invasius en el control de malformacions cardiovasculars o imatge funcional del cervell en el seguiment de malalties neurodegeneratives.
Així mateix, les tècniques fotòniques estan presents en altres biociències i biotecnologies: sistemes de mesura de concentració d'agents farmacològics en sang; tècniques de detecció de substàncies d'interès bioquímic en concentracions extremadament petites; dispositius per determinar el grau de maduració de fruites o la presència de toxines químiques o biològiques en aliments; control de la qualitat de l'aigua, tractament de residus i detecció de la presència d'agents contaminants, i un llarg etcètera.
El gran impacte de les tecnologies fotòniques en les ciències de la vida ha generat dos camps estretament relacionats, la fotònica verda (Green Photonics) i la biofotònica, que aporten eines claus per a l'avanç de grans reptes de la nostra època com són els associats al medi ambient, l'envelliment de la població, el càncer i les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives. Així doncs, tots dos camps constitueixen una prioritat a nivell mundial, tant en l'àmbit científic i tecnològic com en l'industrial i d'innovació.
De fet, la fotònica i la biotecnologia són dues de les cinc Key Enabling Technologies (KETs) designades per la Unió Europea per a les pròximes dècades. La biofotònica constitueix l'àrea de solapament de les dues KETs. Una part significativa de les iniciatives en aquest camp a nivell internacional es coordinen a través de les xarxes d'excel·lència Photonics4Life o Biophotonics 4 Life World. Els dos consorcis tenen com a node del sud d'Europa l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), entitat que està al servei de tots els membres de la BioRegió de Catalunya.
En aquest context, el mes de juny l'ICFO va organitzar el seu fòrum Light for Health, enfocat aquest any a aplicacions de la llum en medicina i imatge de superresolució, on hi van participar més de 200 persones procedents de Catalunya, a les quals anava dirigit especialment l'esdeveniment, així com líders mundials en diverses tecnologies d'Estats Units, Canadà i països de la Unió Europea. El proper any repetirem la cita.