Biocat porta els marcs estratègics de la medicina personalitzada a debat al si de la Presidència Europea

Aquesta setmana, Biocat ha participat en els actes que han tingut lloc a Polònia en el marc de la Presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, en un moment especialment clau per a la posició competitiva d’Europa en l’escena global.
PRECISEU, el projecte Regional Innovation Valley en Medicina Personalitzada coordinat per Biocat, ha estat protagonista dels debats estratègics sobre el futur de la innovació en salut a Europa, posicionant la BioRegió de Catalunya com un dels ecosistemes líders en el procés de transformació de la salut a nivell europeu.
Montse Daban, directora d’Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de Biocat i presidenta del Council of European BioRegions (CEBR), ha representat Biocat en aquests actes, reforçant el lideratge català en col·laboració interregional i transferència de coneixement.
EU Innovation Journey
Biocat ha compartit estand amb la Comissió Europea a la conferència EU Innovation Journey 2025 (12 de maig, Varsòvia), conferència internacional dedicada a la innovació i la tecnologia profunda (deep tech) a Europa que ha organitzat la presidència polonesa del Consell per definir properes passes cap al nou marc financer pluriennal de Unió en termes de competitivitat. En aquest espai, Biocat ha reforçat la seva posició liderant el primer Regional Innovation Valley a Europa i actuant de referent europeu entre els ecosistemes innovadors en salut.
CEBR Annual Meeting
L’Assemblea General 2025 del Consell Europeu de BioRegions (13-14 de maig, Cracòvia), coorganitzada amb Klaster LifeScience Kraków, ha estat el punt de trobada estratègic per als principals clústers i ecosistemes europeus de ciències de la vida. És una xarxa de 50 bioregions europees que representa vora 15.000 agents innovadors en salut a Europa. La presidenta de la xarxa ha obert la trobada anual reflexionant sobre el rol dels clústers en la connexió d’ecosistemes i la promoció de condicions favorables per a startups i scaleups. Durant els dos dies que ha durat la trobada, els clústers han interactuat amb decisors polítics de la Comissió Europea, representant els directorats de Recerca, Indústria i Cooperació Regional.
LifeScience4EU Conference
La LifeScience4EU Conference (15-16 de maig, Cracòvia), organitzada sota la presidència polonesa del Consell de la Unió Europea, ha reunit experts, responsables polítics, investigadors, indústria i pacients per debatre el futur de les ciències de la vida i la innovació sanitària a Europa.
En aquest marc, Biocat ha coordinat el side event d’alt nivell PRECISEU “Tailoring Tomorrow: Personalised Medicine in the EU Compass”. Aquesta sessió ha reunit experts, responsables polítics i representants de pacients per debatre el futur de la medicina personalitzada a Europa. Elina Drakvik (Sitra), Anton Ussi (Eatris), Aneta Tyszkiewicz (EFPIA), Ramon Maspons (AQuAS), Pedro Carrascal (POP), Chris Morton (ELEM Biotech), i Apostolos Dimitriadis (FORTH) han aprofundit en conceptes i elements clau per contribuir a les properes passes del projecte i a conduir el debat sobre l’adopció de la medicina personalitzada a Europa.
Dins el programa principal de la conferència, Montse Daban ha moderat una de les tres sessions paral·leles, centrada en Medtech i Salut Digital. Aquesta sessió ha abordat, a través de dos debats, els principals obstacles que dificulten que la Unió Europea assoleixi els seus objectius de salut i benestar, així com els mecanismes per superar-los, i també els indicadors per mesurar la innovació sanitària tenint en compte les necessitats de pacients, innovadors, professionals i sistemes. Les conclusions d’aquestes discussions, juntament amb les d’altres àrees com Biofarma i Salut Pública, s’han presentat en una sessió plenària per traslladar una visió global sobre el futur de la innovació en salut a Europa.
InnoMedCatalyst Focus Group on Precision Medicine
Com a soci actiu del projecte europeu InnoMedCatalyst, Biocat ha coordinat el focus group dedicat a la medicina de precisió i als fulls de ruta regionals. Aquesta trobada ha unit experts europeus, entre d’altres, Aneta Tyszkiewicz (EFPIA), Ramon Maspons (AQuAS), Pedro Carrascal (POP), Sauro Vicini (ClustER) i Apostolos Dimitriadis (FORTH). Amb aquesta sessió s’ha generat un debat estratègic sobre els agents clau per dissenyar els fulls de ruta regionals en medicina personalitzada.
EIT Health Morning Health Talks
En connexió remota, Montse Daban ha inaugurat l’EIT Health Morning Health Talk organitzat per l’ecosistema de Cluj (Romania) el 15 de maig, per inspirar polítiques facilitadores als ecosistemes regionals d’innovació, amb la ponència “Ten key drivers of a thriving healthcare innovation ecosystem”, destacant els factors clau per a l’èxit d’un ecosistema innovador en salut més enllà del finançament, com són la col·laboració, la regulació i l’accés a dades de salut.
Aquestes activitats tanquen una intensa setmana de debats que, en el marc de la presidència polonesa de la Unió, han abordat el futur de la innovació en salut a Europa dins la nova Brúixola de Competitivitat de la UE i amb el teló de fons dels nous escenaris geopolítics derivats dels canvis en les polítiques de recerca i innovació dels EUA.
De cara als pròxims mesos, la BioRegió de Catalunya continuarà reforçant la seva presència en fòrums estratègics que impulsen la innovació en salut a Europa, amb participació destacada en:
- HERA Brussels (Brussel·les, juny 2025): Conferència anual de l’Agència Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries.
- Irish Life Sciences Cluster (Cork, juny 2025): amb la presidència del CEBR, Biocat ha estat convidada al llançament del Clúster d’Innovació en Salut de Cork, per debatre estratègies i presentar el cas d’èxit català.
- HLTH EUROPE 2025 – MEDVIA Round Table (Amsterdam, juny 2025): Taula rodona sobre innovació digital en salut i interoperabilitat.
ECIV (European Circular Innovation Valley) (Brussel·les, juny): Presentació del projecte PRECISEU en el debat sobre el rol dels Regional Innovation Valleys en el futur del Programa Marc Europeu (FP10), organitzat per ECIV, el projecte Regional Innovation Valley liderat pel Govern de Navarra.
PRECISEU (PeRsonalised medicine Empowerment Connecting Innovation ecoSystems across EUrope) és una iniciativa finançada pel programa Horizon Europe que té com a objectiu accelerar l’adopció de la medicina personalitzada a Europa, millorant la col·laboració entre ecosistemes d’innovació en salut de diferents regions i països. El projecte reuneix 25 socis de 12 regions europees de 10 estats membres i Ucraïna, amb una forta participació catalana: Biocat lidera el consorci, acompanyada pel Departament de Salut, ACCIÓ, el Barcelona Supercomputing Center i AstraZeneca.
Amb un pressupost de 23 milions d’euros i una durada de cinc anys, PRECISEU vol:
- Reduir la fragmentació i les desigualtats entre regions líders i emergents en innovació sanitària.
- Accelerar l’accés dels pacients europeus a la medicina personalitzada i a les teràpies avançades, aprofitant el potencial de les dades de salut i la transferència de solucions innovadores.
- Impulsar la digitalització i la sostenibilitat dels sistemes de salut europeus, facilitant l’adopció de tecnologies disruptives i creant un model europeu compartit de medicina personalitzada.