Vés al contingut

La ministra Cristina Garmendia va ser a Barcelona, el passat 18 de gener, per signar l’acord entre el Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i el Parc Científic de Barcelona (PCB) per a la creació del nou Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) a Barcelona. El CNAG se suma, doncs, a les nou grans infraestructures científiques d’alt nivell que ja té Catalunya. La ministra ha assenyalat que aquest centre “permetrà que Barcelona tingui una instal·lació científica única a Europa i que sigui la seu del major projecte de recerca genòmica estatal en una àrea tan rellevant com el càncer”.

L’equipament neix amb el suport de les dues administracions públiques, que hi aportaran una partida de 30 milions d’euros finançada a parts iguals. La subvenció es donarà a la Fundació Parc Científic de Barcelona –on s’ubicarà el CNAG–, ja que és l’entitat que s’ocuparà de l’execució de la primera fase.

R+D per millorar la detecció i tractament del càncer

La missió del nou centre és impulsar la genòmica moderna a l’Estat espanyol i assegurar la seva competitivitat en aquesta àrea estratègica. El primer projecte pilot en què treballarà el nou centre està relacionat amb la seqüenciació de mostres tumorals, en el marc de la participació d’Espanya en el Consorci Internacional per a la Investigació del Genoma del Càncer (ICGC). L’ICGC vol obtenir una descripció exhaustiva de les alteracions o anomalies de tipus genòmic, transcriptòmic i epigenòmic presents en 50 tipus i subtipus de tumors per millorar la detecció i el tractament d’aquestes patologies. En aquest projecte hi participen vuit països que lideren la recerca del genoma humà: Estats Units, Canadà, Austràlia, Japó, Xina, Índia, França i Regne Unit.

D’altra banda, el CNAG donarà suport cientificotecnològic a centres de recerca, universitats, hospitals i empreses de l’àmbit biotecnològic i sanitari en la realització de projectes d’R+D+i que es basin en la caracterització de genomes a gran escala, fomentarà la participació de l’Estat en projectes de recerca genòmica internacional de gran abast i la formació de tecnòlegs altament qualificats.

El nou director del CNAG serà l’investigador Ivo Gut, un dels científics amb més prestigi a Europa en aquest àmbit.

Notícia relacionada

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.