Vés al contingut

Es tracta de la ronda d’inversió més elevada per al sector biotecnològic a Catalunya i la tercera d’Espanya (després de les de Sanifit, fa només un mes, i Celerix). L’ampliació de capital ha estat liderada per Ysios Capital amb 4,5 milions, a través del seu fons Ysios BioFund II Innvierte. S’hi han sumat Caixa Capital Risc i Health Equity (que ja participaven en el capital de la companyia) i els inversors internacionals: Kurma PartnersRoche Venture FundIdinvest Partners i Chiesi Ventures.

En el marc d’aquesta ronda de finançament, s’incorporen al consell d’administració de Minoryx tres nous membres: Laia Crespo de Ysios Capital, Thierry Laugel de Kurma Partners i Monique Schiersing de Roche Venture Fund. L'ampliació també permetrà a l’start-up Minoryx Therapeutics –que té la seu al TecnoCampus de Mataró– completar el seu equip, especialment en R+D, per tal d’impulsar i arribar a obtenir la validació clínica de MIN-102, el seu candidat per tractar la malaltia neurodegenerativa adrenoleucodistrofia (X-ALD). Una malaltia rara o minoritària que afecta a un de cada 17.000 naixements i que pot donar lloc a una mort primerenca o a disfuncions motores.

“El fàrmac MIN-102 és un agonista de PPAR gamma, que com a tal afecta un factor de transcripció que al seu torn regula una bateria de gens rellevants per a la progressió de la malaltia. Aquest mecanisme d’acció actua tant sobre la degeneració axonal com la neuroinflamació”, explica el cofundador i director general de la firma, Marc Martinell. Tot i que els projectes de desenvolupament de fàrmacs “són molt incerts”, des de Minoryx estan convençuts que el MIN-102 “presenta unes excel·lents perspectives d’èxit i podria ser útil per a altres malalties neurodegeneratives”.

La injecció de capital també permetrà a l’start-up de Mataró avançar en el desenvolupament d’una cartera de compostos basats en la seva innovadora plataforma tecnològica SEEtx, que permet identificar una nova classe de xaperones farmacològiques amb propietats similars a fàrmacs ja optimitzats i amb major potencial que les generacions anteriors. Des de Minoryx esperen que en un futur proper aquesta plataforma els permeti generar nous fàrmacs candidats per a desenvolupament clínic .

Minoryx, especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs per a malalties minoritàries, va participar al programa BioEmprenedorXXI – una iniciativa de BiocatBarcelona Activa i l’Obra Social “la Caixa”– i va ser creada l’any 2011 per Marc Martinell (procedent de Crystax i Oryzon), Joan Aymamí (investigador de la UPC i el MIT, i fundador de Crystax) i Xavier Barril (investigador ICREA de la UB, i de Vernalis). La notícia del tancament de la ronda de finançament, afirma Martinell que ha estat rebuda amb molta alegria però “amb un sentiment de responsabilitat important. Arribar fins aquí ha estat un llarg camí, fa molts mesos que hi treballem. Tot i això, el ritme segueix essent vertiginós i fa un any potser no hauríem apostat que avui seríem on som.” Amb aquest finançament la companyia acumularà una inversió total d’uns 24 milions d’euros.

Tot i que el volum de mercat de cadascuna de les malalties minoritàries és relativament petit, desperta molt interès entre els inversors. Pot arribar a generar més de 250 milions de dòlars. Una part important de l’atractiu d’aquests tipus de fàrmacs ve de la designació de 'medicament orfe' per part de la FDA, que ha facilitat el desenvolupament del compost reduint els costos, escurçant els temps i, en cas que el fàrmac arribi al mercat, donant-li una exclusivitat comercial de 10 anys.

Més informació a la nota de premsa

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.