Vés al contingut

“Ara entrem a formar part de la Primera Divisió europea en recerca, educació i innovació en salut”. Amb aquest símil futbolístic ha resumit Montserrat Vendrell, directora de Biocat i del Parc Científic de Barcelona (PCB), la importància de l’EIT Health Spain, el node espanyol de la major iniciativa europea en l’àmbit de la innovació en salut, que tindrà el seu co-location center en aquest parc científic. El PCB ha acollit avui la presentació pública d’aquesta iniciativa, una de les més ambicioses desenvolupades en l’àmbit de la salut amb finançament públic, que arrenca amb un pressupost de 2.100 milions d’euros.

“EIT Health permet buscar solucions de forma global als grans reptes que té avui la salut a Europa, com ara l’envelliment, els costos sanitaris o la formació dels profesionals del futur, combinant recursos públics i privats i amb un horitzó de 7-10 anys que ens ha de permetre planificar on volem arribar a curt termini”, ha destacat Montserrat Vendrell.

L’acte ha estat presentat per Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, qui veu en l’EIT Health “un reconeixement a l'excel·lència” d’aquesta universitat. Durant l’acte s’han presentat tant els objectius generals de l’EIT Health a nivell europeu com els objectius específics del node espanyol. Josep Samitier, director interí de l'EIT Health Spain i director de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), ha destacat que un dels principals objectius de la iniciativa és “afegir qualitat de vida a l’envelliment” per donar resposta a l’augment de l’esperança de vida a Europa, on s’estima que un de cada tres ciutadans tindrà més de 65 anys l’any 2060.  

Per la seva banda, Blanca Jordan, cap de recerca i innovació d'ATOS, ha explicat quins seran els instruments de l'EIT Healt, com ara projectes de col·laboració multidisciplinar, una aceleradora d’empreses i un campus d’excel·lència educativa. En aquest sentit Ramón Farré, catedràtic del departament de fisiologia de la Universitat de Barcelona, ha parlat sobre un dels altres objectius de l'EIT Health: l'impuls de programes d’educació superior adreçats a la innovació i l’emprenedoria.

L’acte ha comptat amb la presència de la secretària d’Estat de recerca, desenvolupament i innovació, Carmen Vela. “’EIT Health parteix d’uns objectius molt ambiciosos però donat el talent que aglutinen els seus participants, s’assoliran”, ha augurat Vela. Per la seva banda, el secretari d’universitats i recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, ha destacat que el co-location center "portarà les capacitats de Barcelona en matèria innovadora i educativa a un nivell encara més alt". En l'acte també ha participat Teresa de Rojas Galiana, directora general d’ordenació, avaluació, recerca, qualitat i atenció al pacient de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

El consorci EIT Health comprèn un total de 144 empreses líders, universitats i centres d’investigació de catorze països europeus i pretén generar prop de 80 noves idees de negoci fins a finals del 2016 i arribar a les 140 abans del 2018. En resum, s’espera generar unes 70 start-up per any i implicar a un milió d’estudiants en els programes impulsats per l’EIT Health.

Coindicint amb la presentació del node español de l'EIT Health, s'ha obert una convocatòria per seleccionar el que serà el director de l'EIT Health a nivell europeu. La persona seleccionada serà un líder amb la capacitat de constituir aquesta KIC en salut i donar suport a la iniciativa per què perduri en el temps. Candidats qualificats de tots els sectors estan convidats a sol·licitar aquesta plaça i trobaran en el següent enllaç tota la infomació sobre l'oferta

Aliança de coneixement i emprenedoria per formar l'EIT Health Spain

L'EIT Health compta amb nodes a Espanya, França, Regne Unit, Bèlgica, Suècia i Alemanya. La Universitat de Barcelona, amb el suport de Biocat, lidera el node espanyol, format per un total de 25 entitats –empreses, universitats, centres de recerca, hospitals i centres tecnològics– compromeses amb la innovació en salut i el seu impacte en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Entre els core partners es troben Ferrer, l'IESE, la Universidad Politécnica de Madrid, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) de la xarxa CERCA, l'Institut de Biomecànica de València, l’Hospital Clínic i el consorci d’Hospitals de Madrid.

Dins del node espanyol, a més de Biocat hi ha d’altres partners associats: GMV, Societat de prevenció FREMAP, Linkcare, PAU Education, BIOPOLOIS SL, Inveniam innovation, Fundació La Caixa, LEITAT, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Servicio madrileño de Salud (SERMAS), Consejo superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Agencia Informacio Avaluacio i Qualitat en Salut, SEDECAL, OSM, Alphasip i Telefónica.

L'EIT i la comunitat de coneixement i innovació (KIC) en salut

El passat desembre l’European Institute of Technology (EIT) –organisme europeu fundat el 2008 per fomentar la innovació i la iniciativa emprenedora a Europa– va constituir el Knowledge and Innovation Community (KIC) en salut, l’EIT Health. 

Les tres primeres KICs es van formar l’any 2009 i estaven dedicades al canvi climàtic, les tecnologies de la informació i a les energies renovables. La UE va decidir expandir les activitats de l’EIT entre el 2014 i el 2020 dins del Programa Marc per a la Investigació i la Innovació Horitzó 2020 per tal d’augmentar el pressupost a 2.7 bilions d’euros.

La convocatòria de la KIC en salut, juntament amb una altra dedicada a les matèries primes, es va llançar el 14 de febrer de 2014. D’altra banda, l’EIT pretén llançar el 2016 una nova convocatòria dedicada a l’alimentació del futur (food4future) i una altra l’any 2018 sobre mobilitat urbana.

 

Nota de premsa:

Noticia relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.