Nova acceleradora ‘BCN Health Booster’ per impulsar ‘startups’ en salut
<p>Un total d’onze <em>spinoffs</em> i <em>startups</em> participaran durant tres anys al programa, on rebran formació, <em>mentoring</em> i assessorament a un laboratori el PCB. La iniciativa està impulsada pel Parc Científic de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb el suport de Barcelona Activa i la col·laboració de Biocat.</p>
El Parc Científic de Barcelona (PCB), de la Universitat de Barcelona (UB), i l’Ajuntament de Barcelona han llançat aquest mes de juny el programa d’acceleració ‘BCN Health Booster’ per impulsar startups amb un projecte de negoci innovador dins l'àmbit de la salut. Biocat col·laborarà en aquesta iniciativa oferint suport empresarial durant tres anys als onze projectes innovadors seleccionats. A més, les spinoffs i startups escollides podran accedir a un laboratori del PCB.
“Empreses referents del sector salut de Catalunya com STAT-Diagnostica, Greenaltech, SomBiotech, Oryzon Genomics i Enantia entre moltes d’altres, van participar en bioincubadores passades del Parc. Esperem que en aquesta nova acceleradora s’impulsin nous projectes que siguin referents d’aquí pocs anys”, explica Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona.
Podran accedir a l’acceleradora BCN Health Booster les empreses amb menys de 5 anys de la seva constitució que desenvolupin productes farmacèutics, biotecnològics o dispositius mèdics, així com empreses de serveis adreçades al sector salut que requereixin l’ús d’un laboratori per realitzar la seva activitat. La data límit per presentar les candidatures és el 17 de setembre de 2021.
Per seleccionar els participants, un comitè d’experts i expertes avaluarà les candidatures segons criteris de viabilitat tècnica i econòmica, l’equip promotor i l’impacte social del projecte emprenedor, tot prioritzant les spin-off de centres de recerca públics, hospitals i universitats.
El president de Barcelona Activa i tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, veu en aquest projecte de col·laboració amb diversos ens de referència científica “una oportunitat per retenir el talent d’aquest sector a la ciutat”. Collboni ha recordat que “les ciències de la vida representen el 7,3% del nostre PIB i ocupen ara mateix al voltant de 230.000 persones. El model de creixement de les ciències de la vida i la salut es basa en l’excel·lència, l’educació, la innovació i l’emprenedoria”.
Biocat oferirà suport empresarial
Biocat, com a col·laborador del projecte, oferirà a les companyies seleccionades un programa d’acompanyament empresarial totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna durant aquest període, que inclourà mentoria i consultoria personalitzada; formació (customer discovery, intel·lectual property, market access i regulatory affairs, etc.), i assessorament en matèria d’accés al finançament, com ara la preparació del pitch, el onepager, el brochure, i la participació als programes Health & Bio Team Dating o Investment Readiness Series (TIRS), organitzats per l’entitat.
La directora d’innovació de Biocat, Núria Martí, ha reconegut que “aquesta iniciativa aportarà a les startups eines, coneixement, acompanyament personalitzat i accés a inversors internacionals per a impulsar el seu desenvolupament empresarial i accelerar la seva arribada al mercat. Totes aquestes activitats són estratègiques dins la missió de Biocat de maximitzar l’impacte econòmic i social de la BioRegió”.