Oryzon Genomics cotitzarà a borsa a principis de 2016
<p>La biotecnològica catalana, que ha estat valorada en 95 milions d'euros, prepara la sortida al mercat continu com a pas previ al Nasdaq</p>
Oryzon Genomics començarà a cotitzar a la borsa espanyola a principis de 2016, segons l’acord recent que han firmat els accionistes de l’empresa, i es convertirà en la primera biotecnològica que entra al Mercat Continu. La firma vol aconseguir-ho abans de la primavera de l'any que ve i, mesos abans que això passi, els inversors l'han valorat en 95 milions d'euros, segons publica Cinco Días, gràcies a una ampliació de capital que s'ha dut a terme en les últimes setmanes.
La Borsa de Madrid és el pas previ a l'objectiu final d'Oryzon, la sortida al Nasdaq, la borsa tecnològica més gran d’EEUU. El salt al Nasdaq haurà d'esperar per a principis del 2017, tal com preveu la companyia. "Volem agafar més velocitat i experiències. És un gran repte que no es pot improvisar. Arribarem acompanyats de les nostres mol·lècules en fases d'investigació més avançades", explica Carlos Buesa, director general d'Oryzon.
La sortida de la biotecnològica al mercat continu implicarà el 100% del capital i es farà mitjançant un procés de listing, que suposa la cotització directa dels actuals títols de l’empresa. Entre les condicions de l’acord, els principals accionistes –Carlos Buesa, Tamara Maes (la seva dona) i els socis fundadors–, s’han compromès a mantenir les seves accions i a no vendre-les durant almenys un any. El fons de capital risc Najeti Capital (que té el 30% dels títols) ha firmat un termini de permanència de sis mesos, igual que Josep Maria Echarri, d’Inveready.
Oryzon Genomics, una empresa fundada l’any 2000 com a spin-off de la UB i el CSIC per Carlos Buesa i Tamara Maes, es dedica a l’epigenètica per poder controlar la funció dels gens i desenvolupar fàrmacs personalitzats per a oncologia i malalties neurodegeneratives.
Aquesta operació que prepara ara és una aposta més per créixer que ha estat possible gràcies, en part, a l’acord que va tancar l’any passat amb Roche. La farmacèutica suïssa va pagar 21 milions de dòlars pels drets de la molècula ORY-1001 pel tractament de la leucèmia mieloide aguda i l’empresa va tancar l’any amb un benefici net de 6,6 milions d’euros.
Roche acaba de pagar a Oryzon 4 milions de dòlars més per la culminació d’una etapa de l’assaig clínic amb la molècula, que ja s’està provant en humans. Carlos Buesa explica que aquesta etapa culminada evaluava la seguretat, tolerabilitat i farmacocinètica en els pacients amb leucèmia i que s'ha pogut establir una dosi recomenada de la molècula ORY-1001.
La biotecnològica catalana podria arribar a percebre un total de 500 milions de dòlars de Roche segons l’evolució dels assajos. Paral·lelament, Oryzon està treballant amb la molècula ORY-2001 contra l'Alzheimer i ha llançat recentment una ampliació de capital de sis milions. La seva presència a Estats Units, a través d'una filial a Cambridge que van obrir l'octubre de 2014, és de moment positiva. Carlos Buesa assegura que Massachesetts "els ha acollit amb els braços oberts".
Notícies relacionades: