Vés al contingut

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va visitar l’11 de juny el Parc Científic de Barcelona (PCB) per conèixer el potencial del sector de la salut com a impulsor de la innovació i la competitivitat del país. La trobada també es va centrar en conèixer de primera mà la resposta de la indústria biofarmacèutica i de tecnologies mèdiques contra la Covid-19.

El vicepresident es va reunir amb el director general de Biocat, Jordi Naval, i va participar en una taula rodona amb emprenedors i inversors de la BioRegió de Catalunya: Judit Anido, de CataloniaBioHT; Jaume Amat, d'Specipig; Montserrat Vendrell, d'Alta Life Sciences; Javier Terriente, de ZeClinics; Isabel Amat, de Reig Jofre; Jordi Carrera, d’STATdx; Lluís Pareras, d’Invivo Ventures; Joël Jean-Mairet, d’Ysios Capital; Sara Secall, d’Inveready Capital; Raúl Insa, de SOM Biotech; Clara Campàs, d’Asabys Partners; Frederic Llordachs, de Doctoralia, i Marc Martinell, de Mynorix Therapeutics.

La visita tenia l’objectiu de conèixer les necessitats del sector i debatre possibles mecanismes de l’administració per maximitzar l’impacte econòmic de la innovació en salut a Catalunya. El director de Biocat va presentar les principals xifres de la BioRegió, que els darrers quatre anys ha rebut més de 100 milions d’inversió consecutivament en startups i ha multiplicat per 10 el nombre d’inversors internacionals.

En paraules del vicepresident: “A Catalunya tenim un sector consolidat de recerca. Ara que tenim l'oportunitat de repensar el model d'economia productiva, la recerca ha de tenir un paper fonamental”. Per la seva banda, el soci gerent d’Ysios Capital, Joël Jean-Mairet, va destacar que més del 25% de les inversions de la seva companyia són a Catalunya. “No perquè siguin d’aquí, sinó perquè és el millor que trobem. La qualitat de la recerca catalana és extraordinària”, va afirmar.

 

Assegurar un retorn

Els agents del sector van manifestar que, a més de la inversió en recerca, calen polítiques específiques per incentivar la inversió privada en I+D. “La relació risc-recompensa és important i necessitem suport per assegurar un retorn als nostres inversors”, va destacar Montserrat Vendrell, CEO d'Alta Life Sciences.

Els assistents també van assenyalar la crisi de la Covid-19 com una mostra de la necessitat de reforçar el sistema per minimitzar l’impacte de futures pandèmies. “Hem de tenir una visió de recorregut i pensar, ara que tenim necessitat de respostes ràpides, que aquestes arriben sobre una base d’inversions realitzades 10 anys abans”, va indicar Jaume Amat, CEO d'Specipig. “Necessitem posar el focus en la transferència. El coronavirus està tenint un impacte, però qui s’aturi ara s’equivoca” va advertir Lluís Pareras, fundador d’Invivo Ventures.

 

Ysios Capital presenta el seu tercer fons de 200 M €

A la mateixa trobada, Ysios Capital va anunciar la creació del seu tercer fons, Ysios BioFund III. Amb un import compromès de 155 milions d'euros i un objectiu de 200 milions d'euros, Ysios BioFund III invertirà en companyies de desenvolupament de fàrmacs i seguirà una política d'inversió similar a la dels seus fons predecessors, invertint en fins a 15 companyies principalment europees i amb especial interès per Espanya. La inversió inicial se situarà entre 5-10 milions d'euros, podent arribar fins a un màxim de 20 milions d'euros al llarg de la vida de la participada.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.