Vés al contingut

 1. Comencem amb una de les notícies que ha aixecat més expectació aquest mes:  , la multinacional AstraZeneca reforça la seva aposta per Barcelona amb la creació de 2.000 llocs de treball, el doble del que es va anunciar fa un any, i una ampliació de capital de 1.300 milions d’euros per a R&D, 500 milions d’euros més del previst. El hub, el primer que integra les capacitats d’AstraZeneca i Alexion, se situarà a l’Edifi Estel l’any 2025, quan finalitzin les obres. Tal i com destacàvem a l’Informe del sector 2023, aquesta és l’operació d’inversió estrangera directa més gran de Catalunya fins al moment.  
   
 2. En quant a la inversió en startups de salut també continua a molt bon ritme a nivell internacional. Aquest mes, un bon grapat d’empreses han aixecat finançament per continuar desenvolupant la seva solució. Aquest ha estat el cas d’Ability Pharma, que ha captat 7 milions d'euros per avançar en l’assaig del seu fàrmac per al càncer de pàncreas; Braingaze que amb una injecció econòmica de 1,5 milions d’euros avança per a dur al mercat la seva solució de salut cognitiva; Flomics Biotech ha tancat una ronda de finançament de 1 milió d’euros per avançar en el seu tractament per al càncer colorectal o Isensi, que amb 700.000 mil euros continuarà desenvolupant la cabina d'estimulació multisensorial i cognitiva per millorar la qualitat de vida de persones dependents o amb mobilitat reduïda. També cal destacar l’entrada de capital de 3,8 milions d’euros pel consorci publicoprivat format per vàries empreses catalanes per dissenyar proteïnes mitjançant IA per a fer més eficients les teràpies avançades.
   
 3. Pel que fa a nous fons de finançament, en l’àmbit públic, el Govern ha presentat el fons FITA dotat de 55 milions d’euros per a finançar projectes de recerca en etapes prèvies. En l’àmbit privat, i per a empreses més consolidades, Invivo Capital ha anunciat un nou vehicle d’inversió de 100 milions d’euros.
   
 4. En quan a novetats en el pipeline de la BioRegió de Catalunya, l’Hospital Clínic ha iniciat  un assaig clínic pioner a nivell mundial amb ARI-0003, una teràpia CAR-T per al limfoma. Es tracta d'una CAR-T dual i es dirigeix a dues dianes terapèutiques que es troben en les cèl·lules malignes. En aquest estudi participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma.
   
 5. Cada cop son més els centres que uneixen esforços per avançar en recerca. Aquest mes tenim dos exemples singulars: per una banda, i sense deixar de parlar de teràpies avançades, el Banc de Sang i Teixits i l’Institut de Recerca Sant Pau s’han aliat per impulsar la producció de medicaments innovadors i teràpies avançades, incloent-hi les cèl·lules CAR-T. I, per un altra, l'IRB Barcelona ha impulsat un programa pioner a Europa en investigació translacional anomenat TRIP (en anglès, Translational Research Innovation Programme), que resideix en promocionar grups de recerca que estiguin liderats per, almenys, un investigador fonamental i un professional mèdic que combini la investigació amb la pràctica clínica amb l'objectiu d'accelerar l'arribada de resultats als pacients. 
   
 6. Celebrem la recuperació del lideratge de Barcelona en la sol·licitud de patents europees a Espanya, amb un sector farmacèutic que torna a col·locar-se al capdavant del llistat. De fet, les biociències, que abasten productes farmacèutics, tecnologia mèdica i biotecnologia, representen gairebé una quarta part de totes les sol·licituds d'Espanya. La Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, EURECAT i l'ICFO són els organismes que encapçalen el rànquing a la capital catalana.
   
 7. Sobre noves infraestructures i equipaments, la Fundació Villavecchia ha obtingut el permís d'obres que permetrà construir el primer hospici infantil d'Espanya, un centre dedicat a nens i nenes amb malalties incurables, al pavelló de la Victòria del Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. Un projecte que comptarà amb un recolzament publicoprivat, i l’IQS ha invertit 10 milions d’euros en noves instal·lacions en laboratoris de química analítica i ressonància magnètica nuclear.
   
 8. Coincidint amb el 8M, Dia Internacional de la Dona, Healthcare Businesswomen’s Association (HBA) ha obert seu a Barcelona per impulsar el lideratge femení en el sector salut, el primer que s’obre a Espanya de l’associació, amb presència a més de 50 localitzacions i més de 15.000 membres.
   
 9. Aquest mes també s’ha donat el tret de sortida a la segona edició del d·HEALTH Barcelona Part Time, el programa de Biocat que té com a objectiu formar als estudiants en emprenedoria i innovació en salut, a través de la identificació de necessitats clíniques no cobertes a hospitals de Catalunya, seguint la metodologia de biodisseny de la Universitat de Stanford. Descobreix les novetats d’aquesta darrera edició!
   
 10. I, per finalitzar, donem l’enhorabona a AstraZeneca i Wivi Vision, guanyadors del Premi BioÈxit de CataloniaBio&HealthTech i a Peptomyc, reconeguda amb el premi Banc Sabadell – El Periódico 2024 en la categoria d’empresa + Innovadora de l’any. 
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.