Vés al contingut

 1. La multinacional tecnològica Oracle ha inaugurat a Barcelona un nou hub de salut digital per al sud d'Europa, des d'on donarà suport als seus clients d'atenció sanitària, tant hospitals, com asseguradores, startups del sector o les administracions públiques mateixes. El nou Centre Europeu contractarà inicialment 60 persones però preveu arribar a 300.
   
 2. També la farmacèutica suïssa Sandoz ha apostat per la BioRegió de Catalunya: el tercer fabricant global més gran de genèrics i biosimilars ha anunciat la inversió de 50 milions d'euros a la seva planta de Palafolls (Barcelona).
   
 3. Un altre cas d’atracció estrangera ha estat Centrient Pharmaceuticals, empresa especialitzada en productes farmacèutics biosintètics sostenibles dels Països Baixos que ha anunciat l’obertura d’un nou laboratori d'innovació al centre d'R+D de la farmacèutica catalana Almirall.
   
 4. Per altra banda, SpliceBio ha tancat un acord de llicència d’un medicament per a una malaltia oftalmològica hereditària per 205 milions d’euros amb el grup Roche. La biotec va aixecar 50 milions d'euros de finançament l'any 2022, convertint-se en una de les majors operacions biotec de la història de la BioRegió de Catalunya i de l'estat espanyol, segons recull l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022.
   
 5. Diverses startups han captat inversió com ha estat el cas d’ADmit Therapeutics (5,4 milions d’euros), Onalabs  (1,8 milions d’euros), Genie (1,1 milions d'euros) i Renalyse (1 milió d’euros). Pel que fa referència al finançament públic, The Blue Box, Vitala i Ysotope han rebut 400.000 euros de capital públic provinent d’ACCIÓ.
   
 6. Pel que fa als fons d’inversió de la BioRegió de Catalunya, Sabadell Asabys ha participat en una ronda de finançament de 100 milions d'euros de la companyia belga Agomab Therapeutics. La ronda suposa un reconeixement a dos medicaments d'origen català, procedent d'Origo Biopharma, una biotec galaicocatalana que va ser adquirida per Agomab el 2021.
   
 7. I en recerca, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat l'ús de la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra —la primera del tipus fabricada i dissenyada a Espanya— a tot el món, a partir d'ara, el medicament es podrà distribuir a tot Europa.
   
 8. En aquest apartat cal destacar també RemAb Therapeutics, spin-off de l’IDIBELL, ha rebut l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) per iniciar els assaigs clínics amb el fàrmac que pertany a una nova generació de medicaments que per primera vegada permeten suprimir anticossos concrets dins del cos humà.
   
 9. Pel que fa a noves infraestructures científiques, la Ciutadella del Coneixement disposarà d’un nou centre d’investigació del CSIC, on s’ubicarà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), que actualment estan a l’Hospital Clínic i al Parc Científic de Barcelona, respectivament.
   
 10. I no podem finalitzar aquest espai sense mencionar la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, on des de Biocat hem analitzar les digital mental health, un mercat que va disparar-se -en nombre d’empreses i inversió- durant la pandèmia i que, tot i els bons pronòstics de creixement per als propers anys, presenten reptes importants d’abordar.
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.