Vés al contingut

Per a un ecosistema de les ciències de la vida i de la salut com el de la BioRegió de Catalunya, amb més de 1.200 companyies i 89 centres de recerca, la transició a un nou model d'economia és un repte considerable. Per això, la Montserrat Daban, directora Científica i Internacional a Biocat, ha manifestat la importància de gestionar-ho de forma col·laborativa amb altres regions europees, en un esdeveniment organitzat per la regió finlandesa de Helsinki-Uusimaa que ha servit de tret de sortida del seu any com a “European Entrepreneurial Region 2022” i com a cloenda del projecte europeu “Fostering collaboration among EER labelled regions” "Hem de treballar junts amb els millors socis, amb agendes compartides i un full de ruta comú entre els diferents ecosistemes. Hem de passar a l’acció per aconseguir la descarbonització del sector”. 

El sector ciències de la vida i salut té una complexa interacció amb el canvi climàtic. D’una banda, l’acció directa de l’escalfament global sobre la salut, i indirecta via desastres naturals (s’hi inclouen pandèmies com la COVID-19) és la màxima amenaça i repte de salut que es preveu per al segle XXI. Però de l’altra, les emissions combinades d’hospitals, serveis relacionats amb el sector i la cadena de subministrament de productes mèdics són altament contaminants. “Si el sector salut mundial fos un país, seria el cinquè major emissor de gasos d’efecte hivernacle del planeta”, ha alertat Montserrat Daban durant la seva intervenció. 

Biocat ha estat convidada per a representar Catalunya davant els assistents de la Comissió Europea, el Comitè Europeu de les Regions, persones emprenedores i agents d'ecosistemes d'innovació, i el Consell Regional d'Hèlsinki-Uusima, amfitrió de l'esdeveniment “Fomentar la col·laboració entre les regions emprenedores europees per a una recuperació verda i digital”. Al panell on hi ha intervingut Biocat en representació de Catalunya també han participat les experiències regionals de North-Brabant Region (Països Baixos), Region of Central Macedònia (Grècia), Pomorskie Regional Government (Polònia), Navarra Regional Government (Navarra) i Ecoplus Lower Àustria (Àustria)

La directora Científica i Internacional de Biocat ha presentat també els principals actius de la BioRegió de Catalunya destacant la tendència a l’alça de la salut digital. “Barcelona ha escalat fins a la cinquena posició en el rànquing de les ciutats europees amb rondes d’inversió més importants en digital health, només al darrere de Londres, Estocolm, Òxford i Berlín, alhora que ha multiplicat per sis el nombre d’empreses en els darrers anys”. Una digitalització del sistema que impulsa la transformació de la sanitat i facilita la transició ecològica aprofitant les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.  

A l'esdeveniment hi han intervingut empreses capdavanteres en tecnologies verdes i transformació digital, el fons finlandès d'Innovació, o l'Agència Executiva de la Comissió Europea per a la Innovació de les pimes europees. El grec Apostolos Tzitzikostas, president del Comitè de les Regions, ha estat l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment i el finlandès, Markku Markkula, expresident del mateix òrgan i actual president de la junta directiva del consell regional d'Hèlsinki-Uusimaa l’ha clos.

European Entrepreneurial Region (EER)

L’European Entrepreneurial Region (EER) és un projecte que identifica i premia les regions i ciutats de la Unió Europea que mostren una estratègia de política empresarial innovadora i destacada, independentment de la mida, la riquesa i les competències. Les regions i les ciutats amb el pla de visió més creïble, progressista i prometedor reben l'etiqueta European Entrepreneurial Region (EER) durant un any específic.

El projecte EER té com a objectiu fomentar el desenvolupament i la implementació de plans d'acció de col·laboració concrets que donaran suport al desenvolupament de la col·laboració pràctica entre regions per ajudar els empresaris a escalar al mercat únic. S'identifiquen àrees temàtiques estratègiques, basant-se en el mapeig, l'anàlisi i la interconnexió de les regions etiquetades com a EER. Catalunya va rebre aquest reconeixement l’any 2012.

El projecte EER que cloïa amb aquest esdeveniment ha contribuït a cartografiar les capacitats de Catalunya en Tecnologies Mèdiques, entre altres sectors, i és en aquest context on Daban ha fet una proposta concreta per a la continuïtat de la col·laboració, basada en una adopció més àgil i sostenible de tecnologies per fer front als reptes del sector.  

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.