Vés al contingut
Silvia Carrasco

Directora de l'Oficina de Transferència de Coneixement i Tecnologia de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)


Aquesta asturiana de naixement va estudiar Física a la seva terra natal i es va doctorar per la Universitat Politècnica de Catalunya. El seu pas per les universitats de Boston i Harvard per postdoctorar-se va ser el pas previ al seu càrrec actual com a responsable de l'Oficina de Transferència de Coneixement i Tecnologia de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). El 2006 va decidir tornar a Barcelona per acceptar el repte d'obrir el camí de la transferència tecnològica a l'ICFO.


La directora de l'Oficina de Transferència de Coneixement i Tecnologia de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha vist néixer i ha fet madurar el departament que protegeix, patenta i porta al mercat els avenços científics i tecnològics que creen els investigadors de l'institut, especialitzat en l'estudi i l'ús de la llum i considerat entre l'elit del món en la seva especialitat. Carrasco reivindica una actitud positiva, perseverança i flexibilitat de tot l'equip que dirigeix ​​per aconseguir apropar les tecnologies sortides del laboratori als usuaris finals a través de les empreses.

 

No hi ha una carrera específica per arribar a un lloc com el seu. Quines característiques professionals i personals ha de tenir un responsable de KTT?

És important tenir un background tècnic o científic per comprendre la tecnologia en profunditat i poder discutir-la amb els investigadors. Millor si has tingut experiència empresarial o en transferència i entens els dos punts de vista. A més, es necessita una actitud positiva, flexible i persistent, per buscar solucions a problemes complexos i per intentar arribar al teu destí des de diferents camins, tants com sigui necessari. La resta t'ho aporta l'experiència. Només has de tenir ganes de treballar intensament. No és molt diferent de qualsevol altra feina. Si vols ser competitiu en qualsevol cosa ... Has de dedicar-li unes quantes hores!

Cada vegada són més els centres de recerca que compten amb una figura com la seva. Però ... ¿Hem arribat tard a la transferència?

En absolut. Si la tecnologia està a la punta i si competeix a escala mundial, les empreses la voldran i es transferirà igual que a la resta de països. És qüestió de credibilitat, perseverança i reputació.

Quins països i centres té com a referència en aquestes qüestions?

Hi ha molts exemples. ICFO està inspirat en gran part dels seus programes en els Estats Units i el centre d'Europa, i en transferència no és una excepció. Busquem aquest model fluid de relació natural amb les empreses.

Quines són les majors dificultats que afronta a l'oficina de transferència?

Passem molta part del temps buscant fons per poder accelerar les tecnologies del laboratori al mercat. Disposar de fons específics per a aquest fi faria que poguéssim centrar-nos en l'important, que és accelerar les tecnologies. Competim en aquesta acceleració amb països que tenen una gran quantitat de fons assignats amb aquesta finalitat.

Existeix frustració en el procés de la idea al mercat?

Portar una tecnologia a mercat requereix temps, inversió i persones amb talent compromeses (corredors de fons). Qualsevol procés que requereix temps i diners és susceptible de generar frustració. També de generar resultats amb un impacte molt alt. Pots perseguir aquest impacte o deixar-te caure en la frustració. Això ja va amb el caràcter.

ICFO va crear la seva divisió de transferència el 2006. Com ha evolucionat des de llavors l'ecosistema pel que fa a la transferència tecnològica?

Ha millorat moltíssim. Quan em vaig incorporar a l'ICFO per posar en marxa la unitat, el nostre director creia en ella fermament, però gairebé cap institut tenia encara res semblant. Em passava el temps explicant què era el que feia i, tot i que teníem molta força i il·lusió, faltaven moltes peces a la cadena. No obstant això, ara hi ha una xarxa de professionals creixent, no només pel que fa a professionals de transferència, sinó a tots els agents professionals de l'ecosistema que són fonamentals: advocats, experts en patents, inversors, business developers, etc.

I en aquest context, com ha evolucionat la divisió de transferència de l'ICFO?

Som un equip de vuit persones, la meitat es dedica a la divulgació i l'altra meitat a la transferència. Per a nosaltres la divulgació és una part essencial de la transferència. A l'equip hi ha perfils variats, en general amb experiència industrial i backgrounds tècnic/científics en diferents disciplines. I amb molt d'entusiasme. Som problem solvers, no problem makers (no creem problemes, els solucionem).

Com identifiqueu les oportunitats de transferència?

No deixant-ne passar cap, explorant-les totes.

Com a responsable de Transferència de l'ICFO gestiona les patents i les spin-off que es generen.

ICFO té una cartera de més de 60 patents. Però la importància d'un portfoli tecnològic no radica en la mida, ni en quantes patents registres a l'any. Com a centre, cal tenir una estratègia global activa i invertir més recursos en fer créixer la teva cartera de patents al voltant dels portfolis tecnològics comercialment més rellevants per al teu centre. A més, ICFO té ara mateix cinc empreses spin-off i estem incubant cinc més. Precisament crec que la importància del que hem creat no rau en un exemple específic d'una d'aquestes spin-off, sinó en la plataforma d'incubació que estem construint per accelerar el camí al mercat de forma sistemàtica de les nostres tecnologies. L'anomenem ICFO LaunchPad i és un concepte en què creiem de forma entusiasta: és un niu on els projectes es nodreixen fins que estan llestos, des de tots els punts de vista, per sortir a mercat.

De quina manera col·laboren amb la indústria?

Tenim aliances industrials molt fortes, que es concreten en més de 30 projectes en marxa ara mateix amb el sector industrial. Treballem, per exemple, amb Corning als Estats Units des de l'estiu de 2010 i l'octubre de 2012 van decidir instal·lar a l'ICFO el seu laboratori de superfícies òptiques. Aquí a Catalunya tenim una intensa col·laboració amb BBRaun en tecnologies fotòniques per a aplicacions biomèdiques, i amb HP.

Quin és el criteri per decidir quin tipus de transferència al mercat s'ha de fer?

Tant de bo hi hagués una recepta. En el cas de l'ICFO, vam transferir tecnologia d'aplicacions molt diverses. No fem servir els mateixos criteris en el sector mèdic, que en el sector solar o en el cosmètic. En cada camp juguen factors diferents per a la presa de decisions, que avaluem cas per cas.

La fotònica és una de les eines clau de què disposem per afrontar els grans desafiaments en salut i medicina, entre altres. Com ens ajuda la llum a millorar la nostra salut?

Seran fonamentals els dispositius de diagnòstic precoç per detectar malalties el més d'hora possible amb una única gota de sang. A l'ICFO també treballem en teràpies basades en llum, dispositius per al monitoratge de malalties de forma no invasiva, el control de l'eficàcia de tractaments o dispositius wearables per monitoratge de la salut. Un altre camp molt important és la imatge avançada, que afecta i afectarà encara més a qualsevol disciplina mèdica, des de l'oftalmologia a la dermatologia o el seguiment d'operacions i tractaments quirúrgics.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.