Tres entitats catalanes formen part del 'Projecte Cervell Humà'
És un dels programes més ambiciosos que la Unió Europea ha engegat i compta amb un pressupost d’uns 1.200 milions d’euros.
Redacció
El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) són socis del Projecte Cervell Humà (Human Brain Project). Aquestes tres entitats, juntament amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) com a col·laborador, formen part de l’equip internacional que treballarà per intentar entendre millor el nostre cervell.
Del BSC-CNS hi treballen Rosa M. Badia, Javier Bartolomé, Sergi Girona, Jesús Labarta i Àlex Ramírez. El projecte sencer farà servir models de programació (l'OmpSs i el COMPSs) desenvolupats al BSC-CNS amb el seu superordinador estrella, el MareNostrum, on també s’hi duran a terme simulacions a nivell neuronal. De la UPF hi participarà el professor ICREA Gustavo Deco, cap del grup de Neurociència Computational. L'investigador de la UB, encarregat d’EventLab i també professor ICREA, Mel Slater, investigarà com el cervell representa el cos a partir d’estudis d’imatge. També en prendrà part Mavi Sánchez-Vives, responsable del grup de Neurociència de Sistemes de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i líder científica de les jornades de B·Debate How Mind Emerges from Brain: a View into the Future el 2012.
D'altra banda, el cap del laboratori de Modelització Molecular i Bioinformàtica de l’IRB Barcelona, Modesto Orozco, i el cap del grup de Neurobiologia del Desenvolupament i de la Regeneració Neuronal de la UB, Eduardo Soriano, hi participaran sota el títol de col·laboradors.
El Projecte Cervell Humà va fer el tret de sortida el dia 7 d’octubre de 2013 a la seu de la institució coordinadora, l’Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), a Suïssa. Concebut com el projecte neurocientífic més ambiciós del món, compta amb la participació de centenars d’investigadors de més de 130 centres de recerca i disposa d’uns 1.200 milions d’euros de pressupost.
A partir d’ara i durant dos anys i mig, la feina se centrarà en aconseguir un sistema integrat de sis plataformes de recerca que ajudin als científics a complir amb els objectius proposats. Les plataformes en qüestió seran les de les disciplines de neuroinformàtica, simulació del cervell, computació d'alt rendiment, informàtica mèdica, computació neuromòrfica i neurorobòtica. Un cop desenvolupades, el 2016, el Human Brain Project ja disposarà de les eines, les infraestructures i els mètodes necessaris per emprendre la recerca definitiva sobre el funcionament del cervell humà.
Més informació al web del Projecte Cervell Humà.