Vés al contingut

Investigadors de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (IBB-UAB) en col·laboració amb la biofarmacèutica SOM Biotech han dut a terme un estudi de reposicionament de fàrmacs on han descrit que el tolcapone pot millorar el tractament farmacològic de l’amiloïdosi familiar per transtiretina (ATTR), una malaltia minoritària. Aquest fàrmac s’utilitza actualment per al tractament del Parkinson i SOM biotech a descobert i patentat el seu ús per a ATTR.

Els resultats de l’estudi, publicats a Nature Communications, mostren que tolcapone és útil per a totes les variants de la malaltia i que és fins a quatre vegades més eficaç que l’únic tractament disponible avui en dia per tractar la variant polineuropàtica de l’ATTR. L’alternativa per evitar la progressió de la malaltia és un trasplantament de fetge o de fetge i cor.  

En els assajos biofísics que s’han dut a terme (in vitro en cultius cel·lulars i ex vivo en plasma de persones i en ratolins models de la malaltia), s’ha demostrat que tolcapone imita el procés d’unió de l’hormona tiroxina a la transtiretina. S’uneix a la proteïna lligant les subunitats proteiques i estabilitza la seva estructura, de manera que evita la dissociació de les subunitats. El compost, que porta de nom SOM0226, funciona per tant com a inhibidor de l’inici del procés d’agregació de fibres amiloides per transtiretina i permet reduir la progressió de la malaltia.

L’amiloïdosi familiar per transtiretina s’origina per una mutació de la proteïna transtiretina en què es formen agregats tòxics de fibres amiloides i es dipositen en diferents òrgans com el cervell, el ronyó, els nervis, l’ull i el miocardi. Les variants estudiades són la polineuropatia i la cardiomiopatia amiloide familiar (que afecta els nervis perifèrics i el miocardi) i l’amiloïdosi sistèmica senil (que també afecta el miocardi). Segons l’estudi realitzat, SOM0226 és eficaç per aquestes variants i, a més, supera la barrera hematoencefàlica. Això significa que també podria tractar les variants que afecten el sistema nerviós central, que fins ara no tenen tractament.

Els investigadors creuen que el fàrmac podria estar al mercat per aquesta nova aplicació en un termini de cinc anys. De fet, ja s’ha fet un assaig clínic amb persones afectades amb la variant neuropàtica, liderat pel Dr. Josep Gámez, cap del grup del Sistema Nerviós i Perifèric del VHIR. Segons els resultats de l’assaig, el compost ha estabilitzat el 100% de la proteïna transtiretina present en el plasma dels pacients afectats.

 

Notícia relacionada:

 

Publicació científica relacionada:

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.