Vés al contingut

Redacció

El consorci International Multicentre persistent ADHD Genetics CollaboraTion (IMpACT), format per més de 300 investigadors i 250 institucions, ha dut a terme l'estudi genètic més important fins avui amb 75.000 persones per analitzar les cinc patologies psiquiàtriques més freqüents: esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i autisme. El resultat del treball, publicat aquest mes d'agost a Nature Genetics, és que hi ha factors genètics comuns entre aquestes malalties.

La correlació genètica associada més alta que s'ha trobat és entre esquizofrènia i bipolaritat, que comparteixen alteració en un 15% dels casos. Després, entre el traston bipolar i depressió, l'11%; esquizofrènia i depressió, el 8%; depressió i TDAH, el 7%, i esquizofrènia i autisme, el 3%.

Aquesta última dada ha sorprès l’equip d'investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ja que no és l’esperat sobre la base de la seva experiència clínica: "Aquests resultats són contundents, però no concloents. El TDAH i l’autisme són les patologies que presenten menys heretabilitat compartida i, alhora, són les dues patologies de les que s’ha recopilat una mostra menor. Això deu haver afectat el poder estadístic, per tant, possiblement els resultats estan infravalorats", explica el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga reconegut expert en recerca del TDAH i responsable del Laboratori de Psiquiatria Genètica del VHIR i del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Amb tot i això, Ramos-Quiroga matisa que amb aquest estudi "la psiquiatria es posa a la lliga on juga l'oncologia en recerca genètica".

El VHIR coordina el grup espanyol que participa en el consorci IMpACT, entre el qual hi ha altres científics de Catalunya com el Dr. Bru Cormand, del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona i del Centre d'Investigació en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer), i la Dra. Mònica Bayés, del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG). En aquest estudi, Cormand i Bayés han contribuït amb dades genètiques de pacients amb aquest trastorn i individus control, recopilades en un altre treball específic de TDAH finançat per La Marató de TV3 de l’any 2008.

Els trastorns psiquiàtrics originen un terç de les causes de discapacitat a nivell mundial i causen fortes càrregues personals i socials a pacients, família i societat. Malgrat que aquesta troballa està encara lluny de suposar un benefici tangible en termes de diagnòstic, pronòstic o tractament és important per entendre com es comporten aquestes malalties ja que en un futur pot permetre establir el risc de tenir un trastorn quan ja se’n té un altre i, a partir d’aquesta informació, posar en marxa mesures preventives.

Més informació al web del VHIR.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.