Una nit per divulgar ciència
Científics de primera línia conviden a la ciutadania a participar amb ells a la Nit de la Recerca 2013 a Barcelona, Girona i Lleida.
Redacció
Més de 300 ciutats europees celebraran simultàniament una nova edició de la Nit de la Recerca, el dia 27 de setembre, amb centenars d'activitats gratuïtes per mostrar la contribució dels investigadors a la societat i per aprendre i aprofundir en temes científics de forma entretinguda i divertida. Es tracta d'una iniciativa que va començar a impulsar el 2005 la Comissió Europea i que ha anat arrelant gràcies a la bona participació de públic. Les ciutats catalanes que hi participen són Barcelona, Girona i Lleida.
A Barcelona, el programa d'activitats l'organitzen BIOcomuniCA'T i la Fundació Doctor Robert-UAB amb la col·laboració de l’Obra Social "la Caixa", Biocat, Genzyme, Minoryx Therapheutics, el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG), el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), entre altres. En motiu de l’Any de les Malalties Minoritàries, la Nit de la Recerca a Barcelona se centrarà en aquesta temàtica. Les malalties rares afecten a una de cada 2.000 persones (més de 400.000 a Catalunya).
Totes les activitats es faran a CosmoCaixa, de les 17 h a les 21 h, i es comptarà amb investigadors de primera línia. Recomanem la taula rodona La recerca i les farmacèutiques, a les 19 h, amb el Dr. Fernando Royo, president de la Fundació Genzyme; el Dr. Salvador Martí, del Biobanc del Ciberer; el Dr. Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Idibell, i la Dra. Fàtima Bosch, directora del Centre de Biotecnologia Animal i de Teràpia Gènica del CBATEG-UAB. La biòloga i responsable de Recerca i Debat Científic de Biocat, Laia Arnal, moderarà l'acte.
La Nit de la Recerca a Girona, de la mà de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona, es farà a la Casa de Cultura de les 17 h a les 21 h amb xerrades, experiments, tallers, exposicions i concursos de dibuix.
A Lleida es concentrarà a les noves instal·lacions de l'Institut de Recerca Biomèdica. El públic interessat podrà participar en una visita guiada, prèvia inscripció, i xerrades amb els investigadors del centre sobre l'envelliment del cervell, com som per dins, o com són i què fan els ésser vius.