Vés al contingut

Desenvolupar nous mètodes de diagnòstic i teràpies contra el càncer és l’objectiu de Moirai Biodesign, una start-up nascuda al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) que es va fundar l’abril d’aquest any i que ha participat a la tercera edició del programa d’acceleració d’empreses biotecnològiques early-stage Indie Bio, a Cork (Irlanda).

Durant l’estada, l'equip ha començat a desenvolupar un test de diagnòstic per leucèmia mieloide aguda i ha iniciat l'elaboració del seu pla de negoci. Per fer-ho, comptava amb 100.000 dòlars d’inversió de la firma de capital risc per start-up SOSV, promotora d’Indie Bio. L’empresa ha destinat 50.000 euros a pagar les despeses del programa i disposava de la resta de diners en metàl·lic.

Juntament amb els altres 12 projectes participants, Moirai Biodesign ha desenvolupat el seu producte a les instal·lacions de la University College Cork i ha rebut mentoring de professionals del sector en molts àmbits diferents, des de la vessant de negoci i màrqueting fins a la propietat intel·lectual.

“L’experiència és molt intensa i completa, és alhora incubadora i acceleradora. Cobreixen tots els aspectes de l’empresa i ara sabem a què ens haurem d’enfrontar quan sortim”, explica el CEO de l’empresa, Amadís Pagès. El dia 28 de juliol, darrer dia del programa, els projectes es donen a conèixer davant d’inversors en una pitch presentation. “Ens assessoren de principi a final perquè puguem acabar aixecant diners”, afirma Pagès. Indie Bio és un programa nascut a San Francisco i des de 2014 se celebra a Irlanda.

Després de passar per aquesta experiència, Moirai Biodesign vol establir-se a Barcelona i seguir desenvolupant la seva tecnologia, amb la intenció d’acabar-la al setembre i poder llançar una primera ronda de finançament. El primer prototip de Moirai Biodesign és un test per diagnosticar leucèmia mieloide aguda (AML) amb una mostra de sang a través d’un assaig clorimètric.

Aquesta tècnica no invasiva els permetrà reduir el temps de diagnòstic i evitar la biòpsia. “La idea és que també es pugui utilitzar per altres tipus de càncer i a llarg termini ens agradaria fer noves teràpies contra el càncer perquè la nostra tecnologia permetria saltar de diagnòstic a teràpia utilitzant el mateix sensor”, explica Amadís Pagès.

L’equip fundador de l’empresa, format per cinc investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, té àmplia experiència en càncer i la nova tecnologia que han desenvolupat està basada en RNA. Es tracta d'un biodevice anomenat 'Plug and Play' format per una molècula de RNA amb dos parts: un sensor que detecta un biomarcador de RNA específic i un "gatell" que codifica per una proteïna específica. Quan el 'Plug and Play' penentra a la cèl·lula d'un pacient i aquesta té la diana de RNA per la leucèmia mieloide aguda, es transcriu la proteïna codificada al biodevice

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.