Vivia Biotech i Ferrer desenvoluparan una nova teràpia per a càncers hematològics
Ferrer tanca la seva planta d'R+D a Barcelona i apostarà pels acords amb empreses biotecnològiques com a estratègia clau per a la seva expansió.
Redacció
La biotecnològica Vivia Biotech, amb seu al Parc Científic de la Universitat de Salamanca, i el grup farmacèutic Ferrer, a Barcelona, col·laboren en el desenvolupament d'un nou medicament per al tractament del limfoma No Hodgkin, la leucèmia limfocítica crònica i altres càncers hematològics.
El limfoma No Hodgkin és el que té major incidència entre els càncers hematològics i representa el 4% de tots els càncers. Joan Ballesteros, president i director Científic de Vivia Biotech, assegura que "és urgent l'arribada de nous fàrmacs que aportin mecanismes d'acció diferents i més segurs, ja que hi ha un segment de pacients amb intolerància a les teràpies disponibles".
La nova teràpia es desenvoluparà a partir d'un fàrmac ja conegut, del qual no s'ha facilitat el nom, administrat a milions de pacients a tot el món, "una estratègia que escurça els terminis d'arribada a la pràctica clínica en comparació amb les aproximacions convencionals", afegeix Ballesteros.
Vivia Biotech disposa d'una plataforma per al reposicionament de fàrmacs (ExviTech©) i la seva activitat se centra a analitzar (screening) l'efecte de milers de medicaments existents directament en una mostra biològica estàndard del pacient, com ara la sang o la medul·la òssia. Gran part de l'aplicació d'aquesta tecnologia, fins ara, ha estat en l'àmbit dels càncers hematològics.
La contribució de Ferrer en aquest acord és que té tota la cadena de valor, des de l'R+D fins a la comercialització, passant per la fabricació industrial i la distribució (amb presència en 90 països). El 2011 la facturació del grup farmacèutic va superar els 800 milions d'euros (un 6% més), del qual un 50% són exportacions. "Aquest acord ens permetrà estendre la nostra àmplia presència al sector hospitalari i reforçar-la en l'àmbit de l'oncologia. És un projecte ambiciós que, pensem, tindrà un impacte molt positiu en el tractament i la qualitat de vida dels pacients", assegura Jordi Ramentol, conseller delegat de Grup Ferrer.
Com publicava Expansión el passat 13 de desembre, Ferrer ha fet un gir a l'activitat d'R+D per potenciar la col·laboració publicoprivada i els projectes amb el sector biotecnològic, tancant la planta d'R+D a Barcelona i traslladant-la a un dels edificis de l'antiga Gelos a Esplugues de Llobregat (Barcelona). Ferrer va adquirir Gelos (fabricant de Gelocatil) el 2007. Aquest pas ha implicat una retallada de la plantilla de 30 persones, segons l'empresa, mitjançant prejubilacions i baixes incentivades.