XCelia, del Banc de Sang i Teixits, ja produeix medicaments amb cèl·lules mare per a l'artrosi crònica
És la primera vegada que una empresa pública a Catalunya fabrica medicaments de teràpies cel·lulars avançades, que permeten regenerar els teixits lesionats o degenerats.
Redacció
La divisió de teràpies avançades del Banc de Sang i Teixits, XCelia, ha començat a subministrar els primers biofàrmacs, després de cinc anys de recerca, destinats al tractament personalitzat de l'artrosi crònica. L'assaig clínic s'ha fet fins ara amb 15 pacients que no tenien un tractament alternatiu, i ha consistit en extreure cèl·lules del moll d'os, fer-ne una multiplicació en sala blanca i injectar-les perquè l'articulació es regeneri i es recuperi la mobilitat.
L'artrosi crònica afecta el 40% de la població de més de 60 anys. Es calcula que un 14% dels adults majors de 25 anys tindran símptomes d’artrosi. L’edat i l’obesitat són factors de risc i, per això, es preveu que la prevalença augmentarà en un futur.
A més de l'artrosi crònica, hi ha moltes malalties de l'aparell locomotor sense un tractament mèdic eficaç o sense capacitat de recuperar les funcions perdudes un cop curada la malaltia. Mitjançant els medicaments cel·lulars, XCelia pretén ajornar o evitar l’ús de pròtesis, substituir els implants de teixits extrets d’altres zones del cos i permetre intervencions mínimament invasives. Actualment, té en curs aquests assajos clínics amb centres de referència de Catalunya:
- Espondilolistesi degenerativa de la columna vertebral (desplaçament d’una o més vèrtebres): 62 pacients amb aquesta malaltia degenerativa són tractats amb fragments d’os del banc de teixits i amb cèl·lules messenquimals. Així es podria evitar haver de treure os d’altres zones del cos per posar-lo a la columna. En col·laboració de l'Hospital de la Vall Hebron, ICATME-Dexeus, l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar.
- Necrosi assèptica de maluc: a 24 pacients amb necrosi del cap de fèmur se'ls apliquen cèl·lules messenquimals en partícules d’os de banc de teixits per formar os en la zona concreta. Es vol evitar que l’articulació acabi destruïda i s'hagi de posar una pròtesi de maluc. En col·laboració de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
- Pseudoartrosi: a 32 pacients amb una fractura que no s’ha aconseguit soldar, se’ls apliquen cèl·lules messenquimals combinades amb fosfat tricàlcic i fibrina per regenerar l'os i soldar la fractura. En col·laboració de l'Hospital General de l’Hospitalet i l’Hospital Moisès Broggi.
El juny passat, XCelia va participar per primera vegada a la BIO Boston, la principal convenció biotecnològica mundial, amb la delegació de 72 empreses i entitats catalanes coordinada per Biocat. Els Estats Units és un dels mercats prioritaris de l'empresa. El seu director, el Dr. Joan García, considera que ha estat una participació molt productiva ja que "hem obtingut una imatge global del sector biotecnològic, les seves tendències, actors i drivers. També hem establert llaços amb empreses i persones amb les quals no teníem cap contacte previ i han sorgit opcions de fer acords de col·laboració".
A banda d'XCelia, el Banc de Sang i Teixits té dues divisions més: el Banc de Cordó, el segon més important del món en transplantaments, i el Banc de Llet Materna, que va iniciar la seva activitat el 2011.