Actius en R+D+I a la BioRegió
Catalunya és considerada un dels principals hubs de recerca d’excel·lència en salut europeus, amb capacitats úniques en genòmica i biologia estructural, química mèdica, nanomedicina, ciències òmiques i bioinformàtica. Destaca la investigació en oncologia, amb àmplies capacitats des de la recerca bàsica a la clínica. Els hospitals catalans són referents internacionals en tractament del càncer, però també en cirurgia toràcica, cardíaca i oftalmològica, i en trasplantaments renals.
Excel·lència investigadora i dinamisme empresarial
L’excel·lència investigadora de les institucions de recerca de la BioRegió ha impulsat el sector de les ciències de la vida i la salut. En el període 2013-2022, Catalunya s’ha situat en 3a posició europea (per milió d’habitants) en indicadors com publicacions científiques (91.521) i percentatge de Highly Cited Papers sobre la seva producció científica (3%).
Però és la capacitat de generar nous projectes empresarials (startups) i de desenvolupar nous productes i teràpies per part d’empreses i institucions (assajos clínics, pipeline) el que està determinant l’èxit i el creixement de la BioRegió de Catalunya.
El 2023, el pipeline clínic desenvolupat per les empreses i entitats de la BioRegió ha comptat amb 54 teràpies i 19 teràpies avançades, impulsades per 9 instituts de recerca hospitalari.
Creix el nombre de productes desenvolupats per companyies healthtech (tecnologies mèdiques i digital health), un 66% dels quals són dispositius mèdics i un 34% apps i plataformes digitals.
Un 19% (85) del total de startups i scaleups de salut de Catalunya (prop de 450) treballen en l’aplicació d’IA als seus productes o serveis.
Catalunya: 5a posició a Europa, 8a al món
A Catalunya es realitzen el 88,5% dels assajos clínics d’Espanya (amb 5.308 assajos en actiu) que la situen internacionalment en 5a posició a Europa i en 8a posició al món.
La qualitat del sistema de salut, l’excel·lència dels hospitals i el reconeixement internacional dels seus professionals sanitaris afavoreixen l’atracció a Catalunya de multinacionals com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK o Amgen per desenvolupar els seus assajos.
1a posició en el pipeline de noves teràpies i en recerca clínica
Una quantitat significativa de les 91 entitats de recerca de la BioRegió tenen el càncer entre les seves línies prioritàries d’investigació. Algunes, com el VHIO, l’ICO o la Fundació Josep Carreres, treballen només en oncologia i hematologia, d’altres —com l’IRB Barcelona, gran especialista en metàstasi, i els principals instituts hospitalaris: Idibaps, VHIR, Idibell, IGTP…— tenen amplis programes, amb un focus important en l’estudi de les bases genètiques i moleculars del càncer i en l’oncologia de precisió.
L’oncologia és, amb diferència, l’àrea principal dels assajos clínics que es fan a Catalunya (1.242 actius el 2022, dels quals 606 en oncologia). El càncer és també una de les patologies amb més teràpies en desenvolupament per part de les farmes i biotec de la BioRegió. Ability Pharma, Oryzon Genomics, Peptomyc, Ascil Biopharm, OneChain Immunotherapeutics i Cebiotex tenen productes per a aquesta àrea en fases I i II.
73 teràpies al pipeline de desenvolupament clínic
L’oncologia i el sistema nerviós central són les dues àrees clíniques on empreses i institucions de recerca de la BioRegió estan desenvolupant més teràpies.
Biocat ha identificat 54 teràpies impulsades per farmacèutiques i biotecnològiques 19 tractaments en teràpies avançades. El 2023 destaca Bimervax, la vacuna d'Hipra per fer front a la COVID-19 (la primera del seu tipus fabricada i dissenyada a Espanya), que a l'octubre va rebre l'aprovació de l'OMS per a ser utilitzada a tot el món.
Referents en assitència, docència i recerca
De la vintena d’hospitals universitaris catalans, l’Hospital Clínic i l’Hospital Vall d’Hebron se situen en les primeres posicions dels rànquins nacionals i internacionals, seguits de l’Hospital de Sant Pau i del de Bellvitge. Tots ells són referents en assistència, docència i recerca, que vehiculen a través dels seus instituts d’investigació sanitària. Idibaps (Clínic), VHIR (Vall d’Hebron), IIB Sant Pau, Idibell (Bellvitge), IGTP (Hospital Germans Trias i Pujol), IMIM (Hospital del Mar) i IRB Lleida (Hospital Arnau de Vilanova i Hospital Santa Maria de Lleida) són els set instituts d’investigació sanitària catalans acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III, que lideren la recerca clínica i traslacional a la BioRegió.