Vés al contingut
R+D+I a centres públics i empreses

Excel·lència investigadora i dinamisme empresaria

La BioRegió té 91 institucions de recerca

L’excel·lència investigadora de les institucions de recerca de la BioRegió ha impulsat el sector de les ciències de la vida i la salut. En el període 2016-2021, Catalunya s’ha situat en 5a  posició europea (per milió d’habitants) en indicadors com publicacions científiques (57.786), fons captats del programa H2020 (571 M€) i ajudes ERC per a projectes de ciències de la vida i la salut obtingudes (85). I, fins i tot, ha atès la primera posició d’Europa en percentatge de Highly Cited Papers sobre la seva producció científica (3,08%).

Però és la capacitat de generar nous projectes empresarials (startups) i de desenvolupar nous productes i teràpies per part d’empreses i institucions (assajos clínics, pipeline) el que està determinant l’èxit i el creixement de la BioRegió de Catalunya.

Les empreses de la BioRegió tenen 58 teràpies en desenvolupament clínic (2022) i, a més, en el camp de les teràpies avançades, els hospitals i instituts de recerca tenen més de 20 tractaments de producció no industrial.

Creix el nombre de productes desenvolupats per companyies healthtech (tecnologies mèdiques i dígital health), un 65% dels quals són dispositius mèdics i un 35% apps i plataformes digitals.

Més informació a l’Informe de la BioRegió 2022
Assajos clínics

Catalunya: 6a posició a Europa, 9a al món

A Catalunya es realitza el 75% de tots els assajos clínics de l’Estat espanyol. Amb 1.242 assajos actius el 2022, la BioRegió ocupa la 6ª posició a Europa i la 9ª posició al món. 

La qualitat del sistema de salut, l’excel·lència dels hospitals i el reconeixement internacional dels seus professionals sanitaris afavoreixen l’atracció a Catalunya de multinacionals com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK o Amgen per desenvolupar els seus assajos. 

Imatge
Catalunya ocupa la 6ª posició a Europa en assajos clínics
Assajos clínics actius
Oncologia

1a posició en el pipeline de noves teràpies i en recerca clínica

Una quantitat significativa de les 91 entitats de recerca de la BioRegió tenen el càncer entre les seves línies prioritàries d’investigació. Algunes, com el VHIO, l’ICO o la Fundació Josep Carreres, treballen només en oncologia i hematologia, d’altres —com l’IRB Barcelona, gran especialista en metàstasi, i els principals instituts hospitalaris: Idibaps, VHIR, Idibell, IGTP…— tenen amplis programes, amb un focus important en l’estudi de les bases genètiques i moleculars del càncer i en l’oncologia de precisió.

L’oncologia és, amb diferència, l’àrea principal dels assajos clínics que es fan a Catalunya (1.242 actius el 2022, dels quals 606 en oncologia). El càncer és també una de les patologies amb més teràpies en desenvolupament per part de les farmes i biotec de la BioRegió. Ability Pharma, Oryzon Genomics, Peptomyc, Ascil Biopharm, OneChain Immunotherapeutics i Cebiotex tenen productes per a aquesta àrea en fases I i II.

PIPELINE

58 teràpies en desenvolupament clínic

L’oncologia i el sistema nerviós central són les dues àrees clíniques on empreses i institucions de recerca de la BioRegió estan desenvolupant més teràpies. Biocat ha identificat 20 tractaments de producció no industrial en teràpies avançades. Cal destacar l’assaig iniciat per OneChain Immunotherapeutics, únic al món, amb tecnologia CAR-T per a pacients amb un subtipus de leucèmia de cèl·lules T.

Imatge
teràpies en desenvolupament clínic
Pipeline clínic 2022
Hospitals

Referents en assitència, docència i recerca

De la vintena d’hospitals universitaris catalans,  l’Hospital Clínic i l’Hospital Vall d’Hebron se situen en les primeres posicions dels rànquins nacionals i internacionals, seguits de l’Hospital de Sant Pau i del de Bellvitge. Tots ells són referents en assistència, docència i recerca, que vehiculen a través dels seus instituts d’investigació sanitària. Idibaps (Clínic), VHIR (Vall d’Hebron), IIB Sant Pau, Idibell (Bellvitge), IGTP (Hospital Germans Trias i Pujol), IMIM (Hospital del Mar) i IRB Lleida (Hospital Arnau de Vilanova i Hospital Santa Maria de Lleida) són els set instituts d’investigació sanitària catalans acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III, que lideren la recerca clínica i traslacional a la BioRegió.

Tots el hospitals i centres de recerca al Directori de la BioRegió
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.