Vés al contingut

Institucions de recerca

La BioRegió compta amb 91 institucions de recerca, incloent-hi 40 centres d’investigació, 20 hospitals universitaris, 12 universitats, 14 parcs científics i tecnològics, tres grans infraestructures de recerca (el Barcelona Supercomputing Center,  el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica i el Sincrotró Alba) i dos centres tecnològics.

Per producció científica i captació de fons competitius de la UE, Catalunya se situa en les primeres posicions d’Europa, a prop de països com Suïssa, Dinamarca i Països Baixos.

cerca

Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)

La Institució CERCA agrupa 41 centres, dels quals 33 treballen en àmbits relacionats amb salut i ciències de la vida. La seva missió és afavorir-ne el desenvolupament, les sinergies i l’impacte social de la recerca.

Sector: Centre de recerca
Excel·lència científica

Capdavanters en publicacions científiques i assajos clínics

Catalunya se situa en 3a posició a Europa (per milió d'habitants) en nombre de Highly Cited Papers i en percentatge d'HCP citats a patents (35%). A més, se situa en 5a posició a Europa i 8a al món en assajos clínics en actiu.

  • 91.521 publicacions en ciències de la vida i la salut (2013-2022)
  • 3% Highly Cited Papers (HCP) en ciències de la vida i de la salut (2013-2022)
  • 5.308 assajos clínics en actiu (a 2023)
Consulta l’Informe de la BioRegió 2023

Catalunya, al Top 3 en publicacions de teràpies avançades

A la convocatòria del Ministerio de Ciencia e Innovación CERTERA, el 63% del total de pressupost concedit (27,3 M€) s'ha otorgat a entitats catalanes. En el marc internacional, i després d’analitzar el nombre de publicacions (per Mhab) i de patents sol·licitades en teràpies avançades dels darrers 10 anys als principals països d’Europa, Catalunya se situa en 3ª posició, només per sota de Suiïssa i Països Baixos

ta-ib23-cat.png
Publicacions i fons competitius

Catalunya en el Top 3 d’Europa

Les publicacions científiques i fons captats per milió d'habitants (2013-2022) situen Catalunya al capdavant dels països europeus.

publicacions-cientifiques-ib23.png
<em>Spinoffs</em> d’entitats de recerca

Transferència dels centres de recerca

La gràfica mostra la capacitat de transferència dels centres de recerca de la BioRegió a partir d’una anàlisi del seu pressupost per investigador i del nombre de companyies (spinoffs) creades, inclòs el volum d’inversió que aquestes spinoffs han aixecat.

Imatge
Publicacions científiques del sector
Les àrees de recerca i les prioritats estratègiques de cada centre són factors que contribueixen a la posició de cada entitat a la gràfica.

Institucions de recerca

cerca

Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)

La Institució CERCA agrupa 41 centres, dels quals 33 treballen en àmbits relacionats amb salut i ciències de la vida. La seva missió és afavorir-ne el desenvolupament, les sinergies i l’impacte social de la recerca.

Sector: Centre de recerca
BIST

Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)

El BIST aplega set centres d’investigació líders en el seu camp per promoure la col·laboració en recerca multidisciplinària de frontera —amb un eix en salut—, formació d’investigadors i impacte social de la ciència.

Sector: Centre de recerca
BSC

Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS)

El BSC gestiona el supercomputador Mare Nostrum, en el Top 500 mundial, i és el centre de referència en HPC (high performance computing) a Espanya. És membre de la infraestructura PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Sector: Infraestructura/equipament
Sincrotó Alba

Sincrotró Alba

Infraestructura de tercera generació que integra un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró. Té dues línies de llum operatives (biociències i materials) i en té quatre en construcció.

Sector: Infraestructura/equipament
CNAG

Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG)

Fundat conjuntament pel Govern espanyol i la Generalitat, el CNAG duu a terme grans projectes d’anàlisi genòmica, en col·laboració amb centres de recerca i hospitals catalans, espanyols i internacionals.

Sector: Infraestructura/equipament
PRBB

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)

Promogut per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la UPF, el PRBB està connectat a l’Hospital del Mar i aplega 7 grans centres de recerca biomèdica, en els quals treballen més de 1.600 persones.

Sector: Parc científic i tecnològic
PCB

Parc Científic de Barcelona (PCB)

Creat el 1997 per la UB, el Parc ofereix 30.000 m2 de laboratoris i oficines on hi ha instal·lades 96 empreses, 123 entitats, sis centres de recerca i 3.000 professionals en actiu, que el converteixen en un dels principals hubs d’R+D en salut.

Sector: Parc científic i tecnològic
eurecat.jpg

Eurecat

Centre tecnològic de referència a Catalunya, que ofereix serveis i solucions d’innovació per a diferents sectors. Factura 38 M€ anuals, aplega més de 450 professionals i gestiona prop de 160 projectes d’R+D+I.

Sector: Centre tecnològic
logo csic

Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

ElCSIC és el principal agent del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació, encarregat de generar coneixement científic, formar investigadors, promoure la cultura científica, gestionar infraestructures científiques i representar Espanya en organismes internacionals.

Sector: Organisme/clúster
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.