Vés al contingut

La Generalitat de Catalunya ha impulsat una comissió integrada per cinc departaments per captar l’Agència Europea del Medicament (EMA, de les seves sigles en anglès) després del Brexit i aconseguir que la seu es traslladi de Londres a Barcelona. El 28 de juny el consell executiu de la Generalitat va aprovar la creació d’aquesta comissió que està formada pels departaments de la Vicepresidència, d’Economia i Hisenda, de Salut, d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i d’Empresa i Coneixement.

Quan es va promoure la creació de l’Agència Europea del Medicament el 1992, moment en què Espanya presidia la Unió Europea, Barcelona ja va fer pública la intenció d’acollir aquesta institució, però no ho va aconseguir i l’òrgan es va establir a Londres. Ara, després del Brexit i la imminent sortida del Regne Unit de la UE, la Generalitat opta a convertir-se en la nova seu i ha aconseguit el suport del govern espanyol per “treballar junts” i aconseguir aquest èxit que “enfortiria la posició d’Espanya i Barcelona”, tal com ha comunicat la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en roda de premsa després del Consell de Ministres del 23 de juliol.

L’Agència Europea del Medicament és l’encarregada d’avaluar científicament i autoritzar els medicaments desenvolupats per les empreses farmacèutiques per al seu ús a la Unió Europea. Des que va començar a operar, el 1995, aquesta agència comunitària té com a objectiu i responsabilitat la protecció i promoció de la salut pública de les persones i dels animals i també juga un paper important en estimular la innovació i la recerca en el sector.

La indústria farmacèutica representa un motor rellevant a Catalunya, ja que el clúster de biociències s’ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics europeus i és un model d’èxit. Actualment a Catalunya hi ha ubicats 230 laboratoris farmacèutics, xifra que representa gairebé el 50% de tota la indústria farmacèutica ubicada a l'Estat espanyol. A més, el sector farmacèutic català és el cinquè més productiu de la UE-15 i la producció de medicaments representa un 3,5% del total d’Europa, una xifra assimilable a la dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) i Suècia (3,6%).

Precisament Suècia, a més d’Itàlia i altres ciutats espanyoles com Màlaga, també s’han postulat com a candidates per acollir la seu.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.