Vés al contingut

El hub de teràpies avançades i emergents de Catalunya

La BioRegió de Catalunya es destaca com un dels ecosistemes més dinàmics i actius en ciències de la vida i la salut a Europa, segons l'Informe de la BioRegió 2022 de Biocat. Tot i que compta amb una sòlida investigació acadèmica, talent qualificat i una xarxa d'empreses en creixement, s'identifiquen mancances i àrees de millora en teràpies avançades, incloent-hi formació, transferència de tecnologia, escalat i producció, així com la relació entre els actors públics i privats . Aquests desafiaments motiven la creació del Hub de Teràpies Avançades i Emergents a Catalunya, amb l'objectiu d'abordar aquestes necessitats i consolidar la regió com a pilar estratègic a l'economia catalana.

Les teràpies avançades són tractaments innovadors que utilitzen gens, cèl·lules o teixits amb aplicacions mèdiques avançades, incloent-hi la bioenginyeria i combinacions amb productes com matrius, productes biològics o sintètics (dispositius mèdics), teixits o fins i tot òrgans. Aquests mètodes superen les teràpies convencionals al centrar-se en l'ús de cèl·lules, teixits o gens per restaurar, millorar o substituir les funcions afectades del cos. A Catalunya, les teràpies avançades i emergents estan guanyant interès i desenvolupen en un ecosistema que inclou diverses organitzacions significatives.

El 2022, el Govern de la Generalitat va encarregar la coordinació de la creació del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya a Biocat com a agent estratègic per garantir l’èxit d’aquest projecte. 

 

Els objectius del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya són:

 1. Accessibilitat dels pacients: Garantir l’accés dels pacients a les solucions terapèutiques resultants de la recerca en teràpies avançades i emergents pròpies del país.
   
 2. Increment del nombre d'assaig clínics: Incrementar la capacitat dels hospitals, i de tot el Sistema de Salut, per dur a terme assaigs clínics en teràpies avançades i emergents.
   
 3. Impuls al desenvolupament industrial: Definir els processos i models de col·laboració per impulsar el desenvolupament i escalat industrial d’aquestes teràpies.
   
 4. Impacte social i econòmic: Millorar la connexió del sistema Sistema de salut Salut amb el teixit industrial, incrementant l’impacte social i econòmic d’un sector estratègic a l’alça.
   

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.