Barcelona es projecta internacionalment com a impulsora de sectors estratègics per al desenvolupament econòmic
<p class="field-item field-item-0">La capital catalana ha acollit, del 19 al 21 de setembre, el X International Pharma Licensing Symposium, un dels més importants congressos del sector farmacèutic i de la biotecnologia</p><p class="field-item field-item-1">L’Ajuntament de Barcelona, amb la implicació de Biocat, ha donat suport a aquest esdeveniment amb l’objectiu d’atraure inversió estrangera i afavorir el "networking" amb el teixit empresarial local d’aquests sectors</p><p class="field-item field-item-2">El sector farmacèutic i el de la biotecnologia a Barcelona i Catalunya destaquen per la seva inversió en projectes de R+D+i i per la creació de llocs de treball qualificats</p>
Barcelona ha acollit del X Congrés Internacional de Pharma Licensing (IPLS Pharma), organitzat per la European Pharma Licensing Council. La trobada s’ha celebrat els dies 19, 20 i 21 a l’Hotel Hilton, amb la participació de ponents de primer nivell de les principals biofarmes mundials, reunits per tractar aspectes relatius al desenvolupament i les oportunitats del mercat per a empreses i multinacionals del sector farmacèutic i la biotecnologia.
Projecció internacional de Barcelona en sectors estratègics i de coneixement
Per primera vegada aquest congrés, de caràcter bianual, se celebra a la capital catalana. Això representa una excel·lent oportunitat per a la projecció internacional de Barcelona i, concretament, per a les empreses catalanes vinculades a sectors estratègics com són el farmacèutic i la biotecnologia. També consolida el paper molt destacat de la ciutat comtal (Barcelona ocupa la 2a posició en el rànquing mundial) com a referent internacional en matèria d’organització de fires i congressos.
Sota el títol Business Development in Challenging Times: a Growth Area in a contracting Industry, el congrés ha comptat amb l’assistència de més de 200 executius de la indústria farmacèutica de diversos països d’Europa, Japó i Canadà.
L’Ajuntament de Barcelona, amb la implicació de Biocat, l’entitat gestora que promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya, ha donat suport a l’organització del sopar-networking, celebrat el dia 20 de setembre a la Sala Marquès de Comillas de les Reial Drassanes i presidit per la segona tinenta d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens i la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell.
Aquest esdeveniment ha facilitat el contacte entre empreses de la BioRegió de Catalunya amb socis d’altres companyies i països, amb l’objectiu de detectar i generar oportunitats de negoci en uns sectors intensius que destaquen per la seva inversió en R+D+i i en la creació de llocs de treball qualificats.
El suport a aquest congrés s’emmarca en el conveni de col·laboració que Biocat i l’Ajuntament de Barcelona van signar el passat mes de desembre, per promoure la ciutat de Barcelona com a hub internacional de coneixement sota la marca Barcelona Biotech.
Motors d’innovació i creixement per a Barcelona i Catalunya
A Barcelona el sector biotecnològic i biomèdic és un dels més dinàmics i que ofereix més possibilitats d’inversió. Entre els factors que contribueixen a atraure l’interès d’empreses estrangeres cal destacar la localització geogràfica estratègica de Barcelona, que la converteix en la porta del Sud d’Europa, una xarxa important d’infraestructures de transport, un posicionament internacional reconegut (ocupa la cinquena posició en el rànquing de millor ciutat Europea per als negocis) que fa possible que concentri la major part d’inversió estrangera a Catalunya (gairebé 4.000 milions d’euros l’any 2010, el 34% de tota la inversió productiva rebuda per Espanya).
Altres aspectes destacables de Barcelona són la presència de parcs científics i tecnològics consolidats on es duen a terme activitats relacionades amb biotecnologia, biomedicina i tecnologies mèdiques: el Parc Científic Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, el Parc Barcelona Nord, Parc de Recerca i Innovació de la UPC i el Parc de Recerca de la UPF i 22@barcelona. També la presència de grans infraestructures de recerca de referència dins l’àmbit europeu situades a Barcelona i la seva àrea com el Supercomputador Mare Nostrum, el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica i el Sincrotró-Alba afavoreixen el desenvolupament i el potencial d’aquests sectors estratègics.
En el mercat biofarmacèutic espanyol i europeu la capital catalana ocupa una posició destacada: compta amb el 22% del total d’empreses biotecnològiques i un 45% de les empreses farmacèutiques de l’Estat Espanyol.
A Catalunya la indústria farmacèutica genera 20.700 llocs de treball; en el sector de la biotecnologia treballen directament 1.200 persones i l’àmbit de les tecnologies mèdiques agrupa 5.000 llocs de treball qualificats. El territori català és origen i seu dels cinc principals grups farmacèutics espanyols: Esteve, Almirall, Ferrer, Grifols i Uriach.
En els darrers 20 anys les administracions catalana, espanyola i europea s’han compromès activament en la promoció de la ciència i la tecnologia, invertint en universitats, centres de recerca, talent, emprenedoria, parcs científics i plataformes tecnològiques. A Catalunya hi ha més de 350 empreses d’aquests sectors, de les quals 70 són farmacèutiques, 65 biotecnològiques, 150 de tecnologies mèdiques, 27 de química i la resta estan relacionades amb el sector o bé li donen servei.
Notícia relacionada (19/9/2011)
Més informació: www.bcn.cat/media