BIOSPAIN 2025: el paper de la indústria biotecnològica a l'autonomia estratègica de la UE
- La capacitat d'Europa per desenvolupar solucions biotecnològiques és crucial per assegurar-ne el futur econòmic i estratègic
- Sota el lema “Global crossroads, local vibes”, l'esdeveniment cercarà connectar el talent local amb els ecosistemes europeus i americans
- BIOSPAIN 2025 comptarà amb el “Green Innovation Forum”, un espai diferenciat destinat a les empreses dels sectors relacionats amb la biotecnologia agrícola, alimentària i industrial
L'Associació Espanyola de Bioempreses (AseBio) i Biocat, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, han avançat aquest dimarts en roda de premsa les últimes novetats de BIOSPAIN 2025, en què, a més de desgranar el programa del major esdeveniment biotecnològic nacional, i un dels referents a nivell internacional, s'ha analitzat com Europa pot consolidar com Europa pot consolidar la seva sobirania biotecnològica, les polítiques necessàries per impulsar-la i la rellevància de les aliances publicoprivades, entre altres temes.
Amb el lema “Global crossroads, local vibes”, BIOSPAIN 2025 reafirma la seva missió de connectar la biotecnologia espanyola amb el món, sense perdre la riquesa i el talent del seu entorn local. En aquest sentit, Rocío Arroyo, presidenta d'AseBio, ha destacat la rellevància de BIOSPAIN 2025 com a catalitzador d'inversió i innovació al sector. "BIOSPAIN 2025 no només reforça el seu paper com a esdeveniment de referència de la biotecnologia a Espanya, sinó que fa un pas més cap a la seva consolidació com un gran hub europeu del sector. Amb el lema triat aquest any volem projectar el nostre ecosistema al món, sense perdre de vista la riquesa, el talent i el dinamisme que ofereix el nostre entorn més proper. A més, aquesta edició serà clau per comprendre els reptes principals que afronta el sector biotecnològic, des de la recerca fins a la comercialització d'innovacions disruptives, i com aquests desafiaments ens impulsen a trobar solucions col·laboratives i sostenibles”.
El paper de la Biotecnologia a l'autonomia estratègica de la UE
Un dels temes centrals de la presentació ha estat la taula de debat titulada "El paper de la indústria biotecnològica davant el repte de l'autonomia estratègica de la Unió Europea", moderada per Ion Arocena, director general d'AseBio, on s'ha posat de manifest que, en un món globalitzat marcat per crisis sanitàries, disrupcions en les cadenes de subministrament i una competència tecnològica cada vegada més feroç, Europa s'enfronta a la necessitat urgent d'innovar i liderar en sectors clau com la salut, l'agroalimentació i la bioeconomia.
En aquest panell, experts com Carles Fàbrega, Managing Director de HIPRA Human Health; Isabel Portero, CEO de Biohope, i Marina Pollán, directora de l'Institut de Salut Carlos III, han debatut sobre com la biotecnologia pot contribuir a enfortir l'autonomia de la UE, especialment en la producció de solucions tecnològiques disruptives, una àrea clau per a la resiliència industrial i el lideratge europeu en innovació.
En concret, HIPRA ha reclamat un marc regulador europeu estable i més àgil per consolidar la innovació i competitivitat del sector biotecnològic. “Necessitem una regulació predictible i una millor coordinació europea que permeti escalar la innovació i reforçar la capacitat industrial pròpia”, ha afirmat Carles Fàbrega.
De cara a BIOSPAIN 2025, HIPRA presentarà la seva nova unitat de negoci, HIPRA Biotech Services, i els seus avenços en vacunes i productes biològics. “Volem que BIOSPAIN sigui una plataforma per impulsar col·laboracions estratègiques i mostrar el potencial de la biotecnologia espanyola”, ha afegit Fàbrega. A més, ha subratllat que “la indústria de vacunes ha d’estar a l’agenda política; és clau per a l’autonomia sanitària i la generació d’ocupació de qualitat”.
Marina Pollán, directora de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), ha destacat: “BIOSPAIN és un punt de trobada clau per a la biotecnologia a nivell nacional i internacional. Enguany, el nostre Institut tornarà a tenir una participació activa, impulsant la transferència del coneixement científic amb impacte real en la salut, perquè només quan la investigació translacional en salut es converteix en solucions concretes, aconseguim transformar i salvar vides”.
Segons ha explicat, l’ISCIII assistirà a BIOSPAIN amb el seu entorn innovador (Consorci CIBER, Fundació CNIO i Plataforma ITEMAS) i presentarà els seus programes d’acostament al mercat de tecnologies amb possible desenvolupament industrial, així com estratègies per millorar la transferència dels projectes de investigació finançats: “BIOSPAIN també ens permetrà seguir generant contactes amb empreses i establir sinèrgies públic-privades en el marc d’Horitzó Europa. Totes aquestes iniciatives demostren el nostre compromís amb la innovació biotecnològica i les seves aplicacions en el món de la salut”.
Per a Isabel Portero, BIOSPAIN és un fòrum clau per a tots els agents que volen fer recerca aplicada que porti a productes innovadors. De fet, ha puntualitzat que “no s’hauria de veure com un fòrum només per a empreses, sinó per a tothom que vulgui fer recerca biotecnològica aplicada en aquest país”. Al respecte, ha recordat que, precisament a BIOSPAIN, s’han tancat acords i col·laboracions molt importants per a Biohope.
Finalment, Robert Fabregat, director general de Biocat, ha manifestat: “La indústria biotecnològica europea s’enfronta a reptes crucials: des de la necessitat d’accelerar l’arribada de teràpies avançades i solucions disruptives en salut, agroalimentació i sostenibilitat, fins a l’adaptació a un entorn regulatori canviant en un nou context geopolític incert, i la integració de tecnologies emergents com la intel·ligència artificial i la biologia sintètica. BIOSPAIN 2025 representa no només un entorn únic per abordar aquests debats, sinó una porta a oportunitats inèdites de col·laboració internacional, accés a inversió i transferència tecnològica. Aquest esdeveniment, a més, reforça el nostre compromís d’impulsar aliances estratègiques que permetin a Europa avançar cap a una autonomia tecnològica i sanitària, situant la innovació com a motor de competitivitat i benestar social”.
Un programa centrat en els grans reptes del sector
BIOSPAIN 2025 inclourà unes 60 sessions que abordaran els darrers avenços en genòmica, edició genètica (CRISPR), teràpies oncològiques i immunoteràpies, així com biologia sintètica. També es tractarà l’impacte de la intel·ligència artificial en la recerca clínica, la biotecnologia aplicada a l’agricultura regenerativa i el context regulatori europeu al voltant de les Noves Tècniques Genòmiques i la legislació farmacèutica.
A més, BIOSPAIN serà un espai privilegiat per al networking, amb oportunitats per establir contactes amb empreses, centres de recerca, institucions i inversors, tant nacionals com internacionals. L’edició de 2025 espera superar les xifres rècord de l’última edició celebrada a Barcelona el 2023, que va reunir més de 2.200 assistents d’unes 1.000 empreses de 34 països i va generar més de 5.000 reunions one-to-one.
Green Innovation Forum at BIOSPAIN
BIOSPAIN 2025 comptarà amb el “Green Innovation Forum”, un espai diferenciat destinat a les empreses dels sectors relacionats amb la biotecnologia agrícola, alimentària i industrial (biotecnologia verda). Una oportunitat per mostrar tot el que la biotecnologia pot aportar com a eina clau en la transició cap a un model econòmic més sostenible, neutre en carboni i ecològic.
Enguany, BIOSPAIN aposta per aquest espai per oferir una zona diferenciada que permetrà a les empreses de biotecnologia verda exhibir les seves capacitats, productes i serveis, així com generar oportunitats de sinèrgia entre els principals agents d’un sector emergent i prometedor, gràcies a la plataforma de partnering que permetrà programar reunions, així com presentar projectes innovadors.
El “Green Innovation Forum at BIOSPAIN” inclourà una agenda de debats i taules rodones que abordaran els aspectes més rellevants de la innovació en biotecnologia i economia verda, i es buscaran solucions a mig i llarg termini davant reptes com el canvi climàtic, la transformació industrial, l’alimentació sostenible o el desenvolupament de bioproductes, entre d’altres.
BIOSPAIN 2025 se celebrarà entre el 7 i el 9 d’octubre a la capital catalana, epicentre de la biotecnologia a Espanya i un dels principals hubs d’innovació en salut d’Europa, que, a més de repetir com a amfitriona després de l’èxit aconseguit el 2023, es confirma com a seu per a les properes edicions de 2027 i 2029.