Vés al contingut

Barcelona, 1 de febrer de 2019.- El proper 4 de febrer es celebra el Dia Mundial del Càncer, malaltia en què Barcelona i la BioRegió de Catalunya s’han convertit en un hub de referència biomèdica internacional. Les capacitats catalanes en oncologia abasten tota la cadena de valor, des de la recerca bàsica fins als pacients.

Així, segons dades de Biocat, a Catalunya hi ha 14 centres de recerca amb activitat en oncología: el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona),  l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB-Sant Pau, IRHSCSP), l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IdiBGi), l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Fruit d’aquesta recerca, els investigadors de les entitats catalanes publiquen cada any una mitjana de 600 articles científics en oncologia, segons el Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya impulsat per Biocat.

 

Del laboratori als pacients

Per tal d’apropar aquesta recerca bàsica fins als pacients, a la Bioregió de Catalunya hi ha 50 empreses biotecnològiques i farmacèutiques amb activitat en oncologia. D’aquestes companyies, 16 són spinoffs creades directament pels investigadors des de les entitats de recerca.

D’altra banda, la qualitat, la seguretat, el reclutament ràpid de pacients i uns costos molt inferiors al d’altres regions d’Europa i Estats Units fan de la BioRegió de Catalunya una destinació destacada per als assajos clínics. Els principals centres de recerca catalans mantenen cada any més de 5.000 participacions en una mitjana de 3.400 assajos únics. Un de cada tres assajos clínics (el 37,6%) són en oncologia. A tall d’exemple l’Hospital Vall d’Hebron, un dels més actius d’Europa en assajos clínics, va reclutar el 2017 més de 1.000 pacients per a estudis en oncologia.

Actualment hi ha 18 fàrmacs d’empreses catalanes en desenvolupament, dels quals 4 són en oncologia. Es tracta de VCN-01, adenovirus contra els tumors resistents a la quimioteràpia, desenvolupat per VCN Biosciences i actualment en fase I; ABTL0812, molècula desenvolupada per Ability Pharmaceuticals que s’està provant en pacients amb càncer d’endometri i pulmó en un estudi de fase II i que ha obtingut la designació de fàrmac orfe per a tumors biliars per part de la FDA; Mucomel, fàrmac de Spherium Biomed que ha mostrat èxit en un assaig clínic de fase I / IIa per a la prevenció i tractament de la mucositis oral en pacients de càncer de cap i coll tractats amb quimioteràpia i radioteràpia; i ORY-1001, fàrmac d’Oryzon Genomics que s’està provant en pacients amb leucèmia mieloide aguda en un assaig de fase IIa.

 

Sobre Biocat

Biocat és l'organització que impulsa l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Segons l’Informe Biocat, el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB) català, comptant les empreses del sector i el serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d’un 7% de les persones ocupades a Catalunya.

Biocat va néixer el 2006 a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i aplega en els seus òrgans de govern representants de tots els estaments que configuren la BioRegió de Catalunya.

 

 Descarrega la nota de premsa 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.