El vicepresident de la Generalitat nomena al Dr. Joan Massagué 'Ambaixador de la BioRegió de Catalunya'
El vicepresident també reconeix la trajectòria del secretari general d’Universitats, Dr. Màrius Rubiralta, pel seu impuls al naixement de la BioRegió.
El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha nomenat aquesta tarda al Dr. Joan Massagué, director del Programa de Biologia i Genètica del Càncer del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) i director adjunt de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), “Ambaixador de la BioRegió de Catalunya”.
El vicepresident també ha lliurat un guardó de reconeixement per la seva trajectòria al Dr. Màrius Rubiralta, secretari general d’Universitats del Ministeri d’Educació, per ser una figura clau en el naixement de la BioRegió des de les seves anteriors responsabilitats com a director del Parc Científic de Barcelona i rector de la UB.
El lliurament d’aquestes distincions ha tingut lloc en el marc del Fòrum de la BioRegió, que ha clos el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, qui ha destacat que el sector biotecnològic és una de les prioritats del Govern. “Els pressupostos del 2010 tenen entre les seves prioritats atendre els brots verds que s’han donat en l’economia i seguir dotant les polítiques actives R+D, les quals s’han vist incrementades un 22%”, ha afirmat Carod-Rovira.
“La internacionalització és indispensable. Per això, un dels reptes del sector és EUA i els països asiàtics i la Generalitat seguirà treballant en aquests àmbits per impulsar el sector”, ha destacat el vicepresident.
Durant la celebració del Fòrum s’ha donat a conèixer el primer informe del sector biotecnològic que “suposa una radiografia del sector que es consolida i que detecta una sèrie de mancances que se superaran”, ha assenyalat el vicepresident de la Generalitat. A més ha constatat que “tenim “Ambaixador de la BioRegió” i hem premiat als Bioemprenedors. Per tant, tenim talent, ambició i imaginació i s’ha de traslladar tots aquests coneixements al mercat. Esperem que tot això es converteixi en una realitat”, ha conclòs Josep-Lluís Carod Rovira.
Una jornada de networking
Al voltant de 600 representants del sector empresarial i financer, així com investigadors, gestors de centres i instituts de recerca i representants d’universitats i hospitals, han participat en aquesta jornada que ha estat inaugurada pel president de la Generalitat, José Montilla.
El Fòrum de la BioRegió també ha comptat amb la participació de John Hodgson, consultor empresarial i editor de la revista Naure Biotechnology, que ha analitzat com evolucionen les companyies dels sector en l’actual entorn canviant. A més, diverses taules rodones han proporcionat una visió estratègica de les biotecnologies.
Presentació de l’Informe Biocat 2009 al sector
Durant la celebració del Fòrum de la BioRegió també ha tingut lloc la presentació al sector de l’Informe Biocat 2009, que ofereix una completa anàlisi del sector biotecnològic català i representa una eina bàsica pels gestors polítics i econòmics del nostre país. L’informe s’ha realitzat a partir de l’explotació de la informació recollida en el Directori Biocat —on s’inventarien 358 empreses, quasi 400 centres i grups de recerca, així com hospitals, universitats, parcs científics i infraestructures i plataformes tecnològiques—, de quasi 150 enquestes realitzades durant 2009 i del creuament i extrapolació dels diversos informes sectorials d’àmbit estatal.
Entre els trets que caracteritzen el sector, l’informe destaca la clara preeminència de la biotecnologia vermella (medicaments i teràpies per a la salut humana); empreses, en general, petites (un 60% de les biotec té menys de 10 treballadors) i de recent creació (més de la meitat s’han constituït després del 2000); centres i instituts de recerca que són referents estatals i internacionals, que ocupen un personal altament qualificat i centren especialment la seva recerca en àrees com l’oncologia, el sistema nerviós i la cardiologia, però que encara generen un nombre reduït de patents i promouen la creació d’un nombre escàs d’spin-off.
Les inversions en el sector de la biotecnologia i la biomedicina són un capítol cada vegada més important dins del volum total d’inversions en recerca. Catalunya va destinar el 2008 quasi bé 3.300 milions d’euros (l’1,6% del seu PIB) a R+D, dels quals el sector empresarial en va assumir el 60%. Dels 554 milions d’euros invertits en R+D per l’Administració catalana el 2008, prop d’un 30% van anar directament a recerca biotecnològica. En el conjunt de l’Estat espanyol, la facturació de les empreses biotecnològiques el 2008 va ser de 706 milions d’euros, el 22,7% dels quals (160,3 milions d’euros) correspon a empreses catalanes. La taxa de creació de noves empreses biotec a Catalunya (25% el 2008 i 27% el 2007) supera el de moltes regions europees i el global de l’Estat espanyol. De fet, el 25% de les empreses biotecnològiques de l’Estat són catalanes.
Com indica l’estudi, el directori de la BioRegió registra 65 empreses biotecnològiques i 70 farmacèutiques (de les 145 que hi ha a tot Catalunya, el 45% del total de l’Estat espanyol), entre les quals destaquen els sis principals laboratoris amb presència internacional (Almirall, Esteve, Grupo Ferrer, Lacer, Uriach i Grífols). Les farmacèutiques catalanes van invertir 381 milions d’euros en R+D el 2008.
Una de les grans fortaleses del sector biotecnològic i biomèdic català és la convergència de la recerca dels centres i de les empreses en àrees terapèutiques com l’oncologia i el sistema nerviós. Això permet abastar tota la cadena de valor i poder treballar des de la idea més pionera en un laboratori fins a medicaments i teràpies per a malalties que tenen gran prevalença i un fort impacte entre la població.
Entre les mesures que cal promoure, l’informe destaca l’impuls a la internacionalització de les companyies catalanes, el suport a la transferència tecnològica des de les entitats de recerca cap a les empreses i l’accés d’aquestes al capital risc.
Premi BioEmprenedorXXI
El Fòrum de la BioRegió també ha acollit el lliurament del premi BioEmprenedorXXI, una iniciativa de creació d’empresa en l’àmbit de les ciències de la vida, que promou Biocat, conjuntament amb “la Caixa”, Barcelona Activa, Genoma España i la Cambra de Comerç de Barcelona.
Sagetis, una spin-off del departament de bioenginyeria de l’Escola Tècnica Superior de l’Institut Químic de Sarrià, ha estat la guanyadora d’aquest premi, que reconeix els millors projectes presentats durant el programa BioEmprenedorXXI, i que valora els aspectes clau a l’hora de crear una empresa d’alt potencial de creixement en l’àmbit de les ciències de la vida.
L’empresa Sagetis, promoguda per David Horna, el Dr. Lluís Quintana i el Dr. Borrós, ha desenvolupat productes per a la reparació d’ossos i cartílags a través del coneixement que té l’equip promotor en l’àmbit dels biomaterials i en la propietat que té l’equip sobre un material ja patentat anomenat Biotack que és substitut als cements ossis.
El premi ha consistit en una aportació econòmica de 20.000 euros, així com un conjunt d’actuacions dirigides a accelerar el creixement d’aquests projectes, entre les quals hi destaquen: un curs especialitzat i intensiu a la Universitat de Cambridge; una inscripció gratuïta al programa formatiu Biocàpsules de Biocat; la presència en una fira sectorial internacional de referència o en un fòrum sectorial d’inversió; i l’oportunitat de formar part d’un pont d’internacionalització a un dels principals pols d’innovació.
El premi BioEmprenedorXXI també ha guardonat a les empreses Better Care (primer finalista) i VetGENOMICS (segon finalista) amb 10.000 euros i 5.000 euros, respectivament, així com amb el conjunt d’actuacions dirigides a accelerar el creixement d’aquests projectes.
Biocat és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, integra també diverses empreses i entitats de referència del sector.
Per a més informació contactar amb:
Secretaria Tècnica del Fòrum de la BioRegió
Filloy Consultors • Tel. +34 93 419 19 86 • Correu-e: forum2009@biocat.cat