Vés al contingut

Els projectes que sorgeixin de Design Health Barcelona, el programa de Biocat per fomentar la innovació hospitalària i l'esperit empresariala Catalunya, podran obtenir fins a 200.000 dòlars (aproximadament 150.000 euros) per a la seva execució i comercialització. Biocat ha arribat a un acord amb la companyia mexicana Alandra Medical Inc, especialitzada en el desenvolupament de dispositius mèdics innovadors, perquè les propostes ideades pels alumnes de d·HEALTH Barcelona competeixin juntament amb les altres escoles de biodisseny del món en el Reto de Innovación Médica. L'objectiu  de la inversió és accelerar la sortida al mercat d'aquestes innovacions i que, per tant, els pacients es puguin beneficiar de la seva aplicació.

"Busquem projectes en tecnologies mèdiques que siguin competitius a nivell internacional, que amb un cost baix tinguin un gran impacte en la vida de les persones en qualsevol punt del planeta" ha afirmat Luis Soenksen, enginyer biomèdic, emprenedor i responsable de programes d'investigació i estratègia d’Alandra Medical Inc, durant la seva visita a Barcelona per impartir classe al programa d·HEALTH Barcelona. "No finançarem projectes  de baix impacte i estem convençuts que les iniciatives que sorgeixin de d·HEALTH seran de gran qualitat perquè és un programa que ha aconseguit reunir joves brillants de tota Europa per buscar solucions a problemes clínics que afecten a tothom".

La convocatòria de recepció de projectes ja està oberta. El maig del 2014 es farà un tall d'avaluació i les iniciatives guanyadores s'anunciaran l'agost del 2014. Els candidats hauran de definir  amb detall el problema clínic que volen resoldre, la necessitat plantejada, la novetat del desenvolupament, el benefici mèdic i econòmic que s’espera, quin ús faran de la inversió i quin suport necessitaran per dur-lo a terme. “Hauran de demostrar que tenen un prototip funcional de la solució i comprometre's a treballar en el projecte almenys durant sis mesos consecutius després de rebre la inversió econòmica" ha explicat Soenksen. A més de la inversió, Alandra Medical proporcionarà "l'ajuda necessària per obtenir el certificat ISO 13485 de dispositius mèdics i tot allò que els emprenedors necessiten per avançar en la fase final del desenvolupament del seu projecte".

L'encarregat d'avaluar les idees i de seleccionar aquelles que rebran els 150.000 euros serà un comitè de Alandra Medical Inc format per inversors i especialistes en els àmbits legal, científic i de negocis. El comitè podrà finançar més d’un projecte, amb 150.000 euros cadascun, si així ho considera.

En la seva visita a Barcelona, Luis Soenksen ha mostrat dos prototips de dispositius sorgits de programes de biodisseny, ja patentats, en què actualment treballa la seva companyia i que són un exemple de necessitats clíniques no resoltes. Es tracta, d’una banda, d'un llapis que conté glicerina per millorar la higiene de les orelles i que ajuda a prevenir problemes d’oïda a la gent d’edat avançada i, de l’altra banda, d’un llibre-agenda per al seguiment de l’embaràs de les dones que viuen a zones rurals del planeta.

"L'agenda explica, de forma molt visual, quins canvis ocorren en el cos d'una dona embarassada setmana a setmana. Però el realment important és que inclou unes tires reactives perquè la dona, amb una simple mostra d'orina, pugui saber com avança la seva gestació. Les tires estan incloses en les setmanes que es recomana fer un control mèdic de l'embaràs. Un codi de colors indica a les dones si tot és correcte o si, per contra, haurien d'anar a la consulta del metge. Es tracta d'una eina molt útil per a dones que viuen en zones remotes i que poden trigar diversos dies a arribar a un hospital. Actualment és un prototip que ens agradaria treure al mercat l'any que ve", explica Luis Soenksen.

Començament de la immersió clínica

A finals d’octubre els alumnes del programa d·HEALTH Barcelona van començar el període d'immersió clínica del qual sorgiran els projectes susceptibles d'obtenir finançament, és a dir solucions a problemes no resolts que, a més, proporcionaran innovacions disruptives al sistema sanitari català.

Fins a finals de desembre, els dotze alumnes, distribuïts en tres equips, treballen en tres centres hospitalaris de prestigi que col·laboren amb el programa: l'Hospital Clínic, l'Institut Guttmann i l'Hospital Sant Joan de Déu. Durant aquest temps, es relacionen amb el personal mèdic i amb els pacients, estan presents en consultes i intervencions quirúrgiques, i participen de la resta d’activitats que comporta l'assistència sanitària amb un objectiu: identificar necessitats clíniques no resoltes per, després, desenvolupar solucions innovadores. A l'Hospital Clínic, els alumnes de d·HEALTH Barcelona estan immersos a l’Institut Clínic del Tòrax (ICT) amb orientació a  la Unitat d'Arítmies. A l'Institut Guttmann busquen innovacions en l'àmbit del dany cerebral adquirit i lesió medul·lar traumàtica. A l'Hospital Sant Joan de Déu estan immersos a l'àrea de neonatologia amb l'objectiu de millorar l'assistència mèdica a nadons prematurs i nounats amb problemes de salut.

Al llarg dels dos mesos que dura la immersió clínica s'espera que cada equip identifiqui més de 300 necessitats. Entre totes elles, cada grup seleccionarà aquelles amb un impacte potencial major i desenvoluparà un nou producte o un servei, que es presentarà davant d’un panell internacional d’inversors, al maig de 2014 (a banda d’optar a l'ajut de 150.000 euros d’Alandra).

d·HEALTH Barcelona és el primer programa formatiu en biodisseny que s'imparteix al nostre país i, amb ell, Barcelona s'ha incorporat a la primera divisió de ciutats referents en innovació en tecnologies sanitàries. El programa està inspirat en el programa FutureMed de l'exigent Singularity University i en el prestigiós Stanford Biodesign Fellowship que, en els seus dotze anys de funcionament, ha format més de 850 professionals i ha donat lloc a la creació de 26 empreses que, mitjançant les patents creades, han aconseguit més de 200 milions de dòlars d’inversió de capital risc i s’han creat més de 500 llocs de treball d’alta qualificació. A més, més de 195.000 pacients s'han beneficiat de tecnologies sorgides en el programa.

d·HEALTH Barcelona compta amb el suport de companyies líders en el sector farmacèutic com Sanofi, consultores del sector tecnològic com Accenture, d'entitats com el HUBc (Health Universitat de Barcelona Campus), i d’agències i organismes públics com l’AGAUR i el CIEMAT.

Imatges a disposició dels mitjans

Biocat posa a disposició dels mitjans interessats imatges dels dos dispositius mèdics sorgits d'un programa com d•HEALTH Barcelona: el llapis de glicerina per la gent gran i el llibre-agenda per a dones embarassades.

Per a més informació:

Biocat
Gabinet de premsa • press@moebio.org
Mònica López  • 657 985 544
Zuberoa Marcos • 686 575 178
www.moebio.org/news
www.moebio.org/media
També ens pots seguir a: Blog, Twitter, Facebook i LinkedIn

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.