Els experts reivindiquen el foment de la compra pública intel·ligent de productes innovadors i competitius
<p class="field-item field-item-0">Biocat i la Fundació de Ciències de la Salut, en col•laboració amb GlaxoSmithKline, organitzen la jornada "Com finançar la innovació en salut? Reptes i oportunitats"</p><p class="field-item field-item-1">Cal transformar la generació de coneixement sanitari en productes industrials innovadors amb el foment de noves aliances públic-privades</p><p class="field-item field-item-2">Els professionals denuncien un desequilibri en l'estructura sanitària i demanen que sector públic utilitzi bé la seva capacitat de compra </p>
La innovació és un aspecte essencial de l'estratègia a llarg termini de qualsevol companyia. Perquè aquesta sigui possible, és necessari invertir en companyies emergents amb productes innovadors, de manera que es generi un cercle virtuós que uneixi la generació de coneixement amb la transformació de productes. És a dir, ha d'haver companyies que competeixin en el mercat amb productes innovadors, però també capital risc que inverteixi i finançament públic. Així ho posa de manifest José M Mato, director general de CIC bioGUNE i CIC biomaGUNE i patró de la Fundació de Ciències de la Salut, en el marc de la jornada Com finançar la innovació en salut? Reptes i oportunitats, organitzada per Biocat i la Fundació de Ciències de la Salut, en col·laboració amb GlaxoSmithKline (GSK).
No obstant això, en l'actualitat, aquest cercle s'ha reduït a nivells alarmants al nostre país, tal com adverteix aquest José M Mato per qui: "si es vol tornar a ser un país innovador cal restaurar el cercle on el sector públic incentivi la compra pública intel·ligent de productes innovadors perquè, si no hi ha un sector públic que compri aquests productes, no hi ha innovació", sentència, al mateix temps que reclama l'increment d'altres polítiques com col·laboracions públic-privada o mesures fiscals que permetin que aquest cercle funcioni.
En la mateixa línia, Emilià Pola, director general de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), reclama que "el sector públic pot i ha d'actuar de referent en la compra pública innovadora". Segons la seva opinió, s'ha de fer un esforç per comprar empreses innovadores i pimes i no recórrer sempre al més fàcil, a les multinacionals. I més ara, "en una època en què les subvencions, ajudes i incentius són cada vegada més difícils d'aconseguir per a la indústria, una eina que, a més, no costa diners i pot tenir un enorme pes, és utilitzar bé la capacitat de compra que té el sector i que és un dels instruments que tenim a les nostres mans i que no estem utilitzant " afegeix Pola.
El director general d’IDIBELL també crida l'atenció sobre el gran desequilibri que existeix en aquest sentit al nostre país ja que "no hem sabut ni hem aconseguit que el nostre coneixement sanitari tingués un impacte industrial. Aquest és un clar desequilibri de la nostra estructura”. Un exemple emblemàtic per aquest professional el representa l'àrea de trasplantaments: "Som els millors, tenim el coneixement científic i, no obstant això, més del 95 per cent dels materials que es fan servir en un trasplantament no són espanyols i estan en mans d'empreses alemanyes o nord-americanes", critica.
Per Pola, la sanitat espanyola no té una base industrial especialment en el sector de la tecnologia sanitària, la qual cosa posiciona el país en clar desavantatge amb la resta d'Europa i amb els Estats Units. "S'han de gestionar bé les ofertes sol·licitades per incentivar la compra pública intel·ligent, estar atents als canals que funcionin per escoltar petites empreses innovadores que s'estan generant i que necessiten el seu primer gran client públic de referència", sosté.
El paper de les aliances
Per escurçar temps i millorar l'èxit de la innovació és fonamental unir usuaris, sector públic i indústria, tal com destaca José M Mato. En aquest sentit, aquest professional posa en relleu el paper fonamental de les aliances entre sector púbic i empreses de tecnologia, entre empreses de tecnologia i indústria, i entre indústria i usuaris. "En una situació de crisi en què el missatge és resistir, cal fomentar les aliances", sentència.
D'altra banda, Emilià Pola destaca que, a més d'incentivar la compra pública de tecnologia, s'ha d'ajudar a transformar la recerca en innovació. "És molt important que no siguem només compradors de tecnologia perquè no només la nostra indústria no creix sinó que els productes que comprem ho fem amb anys de retard, de manera que la innovació arriba al pacient tard", recorda. Segons la seva opinió, els hospitals del segle XXI acabaran competint no tant per la seva capacitat assistencial, sinó per la seva capacitat de canviar el paradigma, els protocols i la seva capacitat d'innovació en l'assistència sanitària. "La innovació arriba abans als hospitals innovadors i això salva moltes vides", conclou.
Biocat
Biocat és l’entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a la BioRegió de Catalunya. La seva missió és dinamitzar tots els agents que actuen en aquest àmbit i les seves iniciatives, per tal de configurar un entorn amb un sistema potent de recerca, una transferència de coneixement activa, i un teixit empresarial emprenedor que esdevingui motor econòmic del país i contribueixi al benestar de la societat.
Fundació de Ciències de la Salut
La Fundació de Ciències de la Salut és una entitat sense ànim de lucre que pretén ser un lloc de trobada per als diferents sectors socials involucrats en el món de la sanitat. Fundada el 1991, els seus objectius prioritaris giren al voltant de la bioètica, la salut, la ciència i les humanitats, amb un ampli elenc d'activitats i projectes.
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn
Berbés Asociados:
Jorge Sánchez Franco / Irene Fernández
Tel. 91 563 23 00
Mòbil 678 544 149 / 661 678 283
jorgesanchez@berbes.com / irenefernandez@berbes.com