Finalitza a Barcelona la setena BIO-Europe Spring 2013
<p class="field-item field-item-0">Més de 2.000 delegats executius de 1.219 companyies han participat a un dels congressos de referència d’Europa</p><p class="field-item field-item-1">Les empreses catalanes es mostren molt satisfetes pel nombre de reunions mantingudes i la bona recepció dels seus projectes</p>
Avui ha finalitzat a Barcelona la setena edició de BIO-Europe Spring (BES) que s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) des de dilluns 11 de març. El congrés, organitzat per EBD Group, companyia capdavantera en partnering en el sector de les ciències de la vida, ha comptat amb un Comitè Amfitrió, encapçalat per Biocat i l’Ajuntament de Barcelona, i que integra també la Generalitat de Catalunya, Invest in Spain, Asebio, CataloniaBIO, Cambra de Comerç de Barcelona, MNAC i Museu Marítim de Barcelona. L’edició que acaba avui ha servit per reafirmar la posició estratègica de la ciutat de Barcelona i de la BioRegió de Catalunya a nivell mundial en el camp de la biotecnologia i la biomedicina.
La directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, destaca especialment de BES 2013 que “les propostes dels participants catalans han tingut una gran rebuda, tant pel que fa al nombre de reunions que s’han fet com perquè hi han trobat els partners que buscaven per als seus projectes”.
Vendrell també destaca que “els quasi 2.100 delegats que han participat a BES han reconegut unànimement que l’entorn que ofereix Barcelona i la marca de la ciutat i del seu sector de ciències de la vida llencen un missatge molt positiu al món, i també han valorat la vibrant comunitat d’emprenedors amb què comptem i el fet que hi hagi una estratègia conjunta de sector, on s’apleguen institucions i empreses sota el lideratge de Biocat”.
BIO-Europe Sprig 2013 ha atret més de 2.000 directius d’alt nivell i inversors de 1.219 companyies i institucions vinculades a les ciències de la vida, com ara grans farmacèutiques, spin-off, biotecnològiques innovadores i firmes de venture capital de 50 països del món. Hi han participat 58 empreses i entitats catalanes, amb un total de 180 delegats dels 267 de l’Estat espanyol. Això suposa un increment de quasi el 50% respecte al nombre de delegats catalans que van participar en l’anterior edició de BES a Barcelona el 2010, un total de 126 sobre 219 de tot l’Estat.
Durant tres dies s’han dut a terme a BES més de 2.000 operacions de licensing. Segons EBD Group, totes les xifres de participació d’enguany han superat les de BES 2010, tant pel que fa a delegats (que van ser 1.738) com de companyies (1.053) i de països (44).
El sector empresarial s’ha mostrat especialment satisfet amb els resultats aconseguits amb BIO-Europe Spring 2013. Joël Jean-Mairet, soci gerent d’Ysios Capital Partners, empresa de capital risc que inverteix en empreses de biotecnologia i de l’àrea de la salut, en destaca el fet que li ha servit “per reprendre i fer nous contactes, i, sobretot, per comprovar l’alta qualitat de la ciència de les empreses espanyoles, que supera la mitjana de les empreses de fora”.
11.000 reunions entre empreses
Durant tres dies s’han realitzat 11.000 reunions one-to-one entre les empreses participants, moltes de les quals s’han acabat traduint en acords de tipus comercial, financer i d’investigació. En aquest sentit, Elena Cuatrecasas, sòcia de Cuatrecasas, Gonçalves Pereira, especialitzada en ciències de la vida, el congrés és especialment valuós perquè facilita reunions que poden arribar a ser molt productives. “De les moltes que hem mantingut aquests dies, una farmacèutica gran i un inversor de capital risc s’ha interessat pels nostres serveis”, explica.
Per la seva banda, Jordi Sabé, director de Desenvolupament Corporatiu i Llicències de la farmacèutica Almirall, destaca que “les més de 80 reunions que hem fet durant tres dies no haurien estat possibles en un altre context”. També assegura que han estat molt positives, perquè “ens ajuden a reforçar la integració de desenvolupament corporatiu en el nostre model de negoci i també a consolidar el nostre creixement. L'exemple més recent és el nostre medicament de recerca pròpia Eklira (aclidini), un fàrmac que serveix per tractar la malaltia pulmonar obstructiva (EPOC) i que, mitjançant acords, ja cobreix el 90% del mercat mundial de l’EPOC".
També són destacables els contactes que ha fet al congrés Marco Pugliese, CEO de Neurotec Pharma, empresa biofarmacèutica que centra la seva activitat en el desenvolupament de nous tractaments per a malalties del sistema nerviós central,. “La nostra empresa ha pogut contactar amb farmacèutiques internacionals que podrien estar interessades a desenvolupar la fase III d’un nou fàrmac per a esclerosi múltiple, actualment en fase II. L’assaig clínic que estem fent en pacients acabarà el setembre i tindrem els primers resultats el novembre vinent, els quals farem arribar a les farmacèutiques que s’hi han mostrat interessades”, explica. Especialment satisfet amb el congrés es mostra també Carlos Buesa, CEO d’Oryzon, empresa dedicada al descobriment de biomarcadors per a diagnòstics in vitro i a programes terapèutics en oncologia i malalties neurodegeneratives, “perquè durant tres dies hem pogut contactar amb els inversors i les farmacèutiques internacionals més importants del sector de l’epigenètica.”
D’altra banda, Isabel Amat, Business Development Manager de RJ Biotec Sevices, empresa líder en serveis pel desenvolupament, producció i comercialització de fàrmacs, destaca del congrés els nombrosos contactes establerts amb empreses americanes, japoneses i europees i, en especial, amb una empresa austríaca que s’ha mostrat “especialment interessada en els nostres serveis integrals de desenvolupament biològic i de producció de lots clínics, que permeten experimentar fàrmacs amb humans en les fases I, II i III.”
El fet que BIO-Europe Spring s’hagi fet a Barcelona ha facilitat que hi hagin pogut assistir petites start-up catalanes, com ara ASCIL Biopharm. Segons la seva representant Laurence Lachamp, participar a BES 2013 “ens ha permès donar a conèixer la nostra nova empresa, centrada en administració de fàrmacs, dispositius mèdics i innovació, ja sigui a les reunions one-to-one, que han estat molt profitoses, o bé durant la presentació aquest matí de la nostra activitat i pipeline davant una audiència internacional.”
El congrés BIO-Europe Spring 2013 ha tingut també un impacte molt positiu en la ciutat de Barcelona, ja que hi ha reportat un benefici econòmic estimat en uns ingressos de 2.200.000 euros, la meitat procedent de la inversió directa de l’esdeveniment i la resta derivat de la presència dels més de 2.000 delegats i el seu impacte sobre l’economia local (hotels, restaurants, compres, prolongació de la visita, entre altres).
Biocat
Biocat és l’entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a la BioRegió de Catalunya. La seva missió és dinamitzar tots els agents que actuen en aquest àmbit i les seves iniciatives, per tal de configurar un entorn amb un sistema potent de recerca, una transferència de coneixement activa, i un teixit empresarial emprenedor que esdevingui motor econòmic del país i contribueixi al benestar de la societat.
- Nota de premsa relacionada (7/3/2013)
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn